|
ULUSAL BAĞCILIK ve ŞARAP SEMPOZYUMU ve SERGİSİ
PROGRAMI
6 KASIM 2008 (I.GÜN)
ANA SALON
08:30 – 09:00 Kayıt
09:00 – 11:20 Açılış Konuşmaları
Necdet Özer Denizli Ticaret Odası Başkanı
İbrahim Tefenlili Denizli Ticaret Borsası Başkanı
Müjdat Keçeci Denizli Sanayi Odası Başkanı
Mehmet Soğancı TMMOB Başkanı
Necdet Fazıl Ardıç Prof. Dr. Pamukkale Üniversitesi Rektörü
Yavuz Erkmen Denizli Valisi
Sergi Açılış Konuşmaları ve Açılış
Nihat Aktan, Prof. Dr. (Sempozyum Onur Konuğu)
Nedim Atilla (Akşam Gazetesi Yazarı)
11:20 – 12:00 Görsel Sunum-Özgen Acar (Cumhuriyet Gazetesi)
12:00 – 13:00 Öğle Yemeği
13:00 – 14:30 I.Oturum: Sürdürülebilir Şarap Bağcılığı (I)
Oturum Başkanı: Gökhan SÖYLEMEZOĞLU, Prof. Dr. Ankara Üniv.
13:00 – 13:15 Sürdürülebilir Şarap Bağcılığında Yeni Yaklaşımlar ve Türkiye’de
Gen Kaynakları(Çağrılı)
Salih ÇELİK, Prof.Dr. Namık Kemal Üniv. Ziraat Fak. Bahçe Bitkileri Böl.
13:15 – 13:30 Sürdürülebilir Şarap Bağcılığında Tarımsal Mekanizasyonu
Teknik, Ekonomik ve Ekolojik Rolü
Anıl GÜCÜYEN, Arş. Gör., Ediz ULUSOY, Prof.Dr. Ege Üniv. Ziraat Fak. Tarım
Makinaları Böl.
13:30 – 13:45 Bağcılık ve Şarapçılıkta İyi Üretim Uygulamaları (GMP)
Kalite ve Güvenlik
Turgut CABAROĞLU, Prof. Dr. Çukurova Üniv. Ziraat Fak. Gıda Müh. Böl.
13:45 – 14:00 Bağcılık ve Küresel Isınma
Atilla ERİŞ, Prof. Dr., Hatice GÜLEN, Doç. Dr. Uludağ Üniv. Ziraat Fak. Bahçe
Bitkileri Böl., Ece TURHAN, Dr. Osmangazi Üniv. Ziraat Fak. Bahçe Bitkileri Böl.,
Nezihe KÖKSAL, Dr., Asuman CANSEV, Arş. Gör. Uludağ Üniv. Ziraat Fak. Bahçe
Bitkileri Böl.
14:00 – 14:15 Bağlarda İlaç Uygulama Başarısını Artırmaya ve Sürüklenmeyi
Azaltmaya Yönelik Teknikler
Öncül K. CANER, Bornova Zirai Mücadele Araştırma Enst. Müd., Hüseyin GÜLER,
Arş. Gör., Erkan URKAN, Müjdat TOZAN, Prof. Dr. Ege Üniv. Ziraat Fak. Tarım
Makinaları Böl.
14:15 – 14:30 Soru- Cevap
14:30 – 14:45 Ara
14:45 – 16:30 II.Oturum : Sürdürülebilir Şarap Bağcılığı (II)
Oturum Başkanı: Gökhan GÜNAYDIN, Yrd. Doç. Dr. Ziraat Müh. Odası Bşk
14:45 – 15:00 Bazı Şaraplık Üzüm Çeşitlerinde Farklı Olgunluk Derecelerinin Şarabın Kalitesi Üzerindeki
Etkilerinin Araştırılması
Fehmi YAYLA, Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enst.
15:00 – 15:15 Çalkarası Üzümünden Elde Edilen Pembe Şarapların Aroma Maddeleri Bileşiminin GC-MS-
FID İle Belirlenmesi
Turgut CABAROĞLU, Prof. Dr., Kemal ŞEN, Arş. Gör.Çukurova Üniv. Ziraat Fak. Gıda Müh. Böl.,
Semril ZORLU, Kavaklıdere Şarapları
15:15 – 15:30 Milli Koleksiyon Bağındaki Üzüm Çeşitlerinin Şaraplık Özelliklerinin Araştırılması
Fehmi YAYLA, Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enst.
15:30 – 15:45 Sözleşmeli Üretim ve Üretici Örgütlenmesi
Adnan ÇOBANOĞLU, Üzüm Üreticileri Sendikası Genel Başkanı
15:45 – 16:00 Bazı Şaraplık Üzüm Çeşitlerine Ait Çekirdeklerin Toplam Fenolik Madde İçerikleri
ve Antiradikal Aktivitelerinin Belirlenmesi
H. İbrahim UZUN, Prof. Dr., Arzu BAYIR, Arş. Gör. Akdeniz Üniv. Ziraat Fak. Bahçe Bitkileri Böl.
16:00 – 16:15 Soru- Cevap
16:15- 16:30 Ara
SALON D
15:30 – 15:45 Satureja hortensis L. Bitkisinden Elde Edilen Uçucu Yağın Yaş Üzümün
Depolama Süresince Bozulması Üzerine Etkisi ve Fitotoksik Aktivitesi
Recep KOTAN, Atatürk Üniv. Ziraat Fak. Bitki Koruma Böl., Neslihan DİKBAŞ, Atatürk Üniv. Biyoteknoloji
Araştırma ve Uygulama Merkezi, Fatih DADAŞOĞLU, Atatü Üniv. Ziraat Fak. Bitki Koruma Böl, Ahmet ÇAKIR,
Atatürk Üniv. Kazım Karabekir Eğitim Fak., Kimya Böl.
ANA SALON
16:30 – 17:30 III.Oturum : Sürdürülebilir Şarap Bağcılığı (III)
Oturum Başkanı: Atakan GÜNAY, Gıda Müh. Odası Bşk.
16:30 – 16:45 Atık Yönetimi (Çağrılı)
Kamil EKİNCİ, Doç. Dr. Süleyman Demirel Üniv. Ziraat Fak. Tarım Makinaları Böl.
16:45 – 17:00 Verimli ve Kaliteli Bağcılık için Modern Teknolojiler (Terbiye –
Sulama - Fidan – Gübreleme –İlaçlama –Örtüaltı)
İlhan DOĞAN, MODENERJİ Bağcılık Sistemleri
17:00– 17:15 Gıda Güvenliğinde Glikoz- Üzüm Stoklamada Devrim
Tuncer BEYBAĞA, Üretici Gazetesi İmtiyaz Sahibi
17:15 – 17:30 Denizli İli Üzüm Çeşitlerinde Kurutma Sırasında Antioksidan Kapasitedeki
Kayıpların Araştırılması ve Toplam Antioksidan Kapasitelerinin Tayini
Mehmet ALTUN, Yrd. Doç. Dr., Mustafa ÖZYÜREK, Arş. Gör., Kubilay GÜÇLÜ, Yrd. Doç. Dr., Reşat APAK, Prof.
Dr. İstanbul Üniv. Müh. Fak. Kimya Böl.
AÇILIŞ KOKTEYLİ
7 KASIM 2008 (II.GÜN)
ANA SALON
09:00 – 10:30 IV.Oturum : Sürdürülebilir Şarapçılık (I)
Oturum Başkanı: Prof. Dr. Gürol ERGİN, Milletvekili
09:00 – 09:15 Glikozidaz Enzimin Bornova Misketi Üzümünden Elde Edilen Şarapların Aroma
Bileşikleri Üzerine Etkisi
Serkan SELLİ, Arş. Gör., Ahmet CANBAŞ, Prof. Dr., Turgut CABAROĞLU,Prof. Dr., Hüseyin ERTEN, Y.Doç.
Dr.,Çukurova Üniv. Ziraat Fak. Gıda Müh. Böl., Ziya GÜNATA,UMR IR2B,ENSAM-INRA,Université MontpellierII,
09:15 – 09:30 Cabernet Sauvignon ve Merlot Üzümlerinden Üretilen Şaraplardaki Resveratrol
Düzeyleri Üzerine İklim Koşulları, Kültürel İşlemler ve Bitki Koruma
Uygulamalarının Etkileri
B.Çaylak ADIGÜZEL,Dr., N. ÇETİNKAYA, Yrd.Doç.Dr.,U. YÜCEL, Prof. Dr., Ege Üniv.
Ege MYO
09:30 – 09:45 Denizli Yöresi Öküzgözü Üzümlerinin Fenol Bileşikleri ve Renk Bileşimleri
Üzerine Cibre Fermantasyonu Süresinin Etkisi
Haşim KELEBEK, Ahmet CANBAŞ, Prof. Dr., Çukurova Üniv. Ziraat Fak.Gıda Müh.Böl.
09:45 – 10:00 Öküzgözü, Boğazkere ve Kalecik Karası Üzümlerinin ve Bu Üzümlerden Elde
Edilen Şarapların Genel Özellikleri
Haşim KELEBEK, Ahmet CANBAŞ, Prof. Dr.,Turgut CABAROĞLU, Prof. Hüseyin
ERTEN, Y.Doç.Dr., Serkan SELLİ, Arş.Gör., Çukurova Üniv. Ziraat Fak.Gıda Müh. Böl.
, 10:00 – 10:15 Şarapta Duyusal Kaliteye Etki Eden Belirleyen Lezzet Bileşenleri
Arınç KAFTAN, Yrd. Doç. Dr. Ondokuz Mayıs Üniv. Gıda Müh. Böl.
10:15 – 10:30 Soru- Cevap
10:30 – 10:45 Ara
SALON D
10:30 – 10:45 Şarap Tesis ve Makine Yatırım – Finansman Kredileri
Aziz TERZİ, Tarım Bankacılığı Bölge Yönetmeni, TEB
ANA SALON
10:45 – 12:15 V.Oturum : Sürdürülebilir Şarapçılık (II)
Oturum Başkanı: Mehmet Besleme, Kimya Müh. Odası Bşk.
10:45 – 11:00 Şarap Üretiminde Temel Konular (Çağrılı)
Hatice Kalkan YILDIRIM, Yrd.Doç.Dr. Ege Üniv. Müh. Fak. Gıda Müh. Böl.
11:00 – 11:15 Şarap Üretiminde Alkol Fermantasyonu Esasları
Hatice Kalkan YILDIRIM, Yrd.Doç.Dr. Ege Üniv. Müh. Fak. Gıda Müh. Böl
11:15 – 11:30 Anadoluda Şarap Kültürü (Çağrılı)
Ertan ANLI, Doç. Dr. Ankara Üniv. Müh. Fak. Gıda Müh. Böl.
11:30 – 11:45 Şarap ve Sağlık
Ayşe Özfer ÖZÇELİK,Prof. Dr., Metin Saip SÜRÜCÜOĞLU, Prof. Dr., M. Volkan
YILMAZ, Arş. Gör. Ankara Üniv. Sağlık Bilimleri Fak. Beslenme ve Diyetetik Böl.
11:45 – 12:00 Şarabın Sağlık Üzerine Etkileri
Tankut İLTER,-Prof. Dr., Ege Üniv.i Tıp Fak. Gastroenteroloji Bilim Dalı, Eren
AKÇİÇEK-MD. Dr. Ege Üniv. Tıp Fak. Gastroenteroloji Bilim Dalı
12:00 – 12:15 Soru- Cevap
12:15 – 13:00 Öğle Yemeği
ANA SALON
13:00 – 14:30 VI.Oturum : Sürdürülebilir Şarapçılık (III)
Oturum Başkanı: Gürel Nişli, Prof. Dr. Ege Üniv.
13:00 – 13:15 Avrupa Birliği Şarap Ortak Piyasa Düzeni ve Türkiye’nin Uyum
Sürecinde Yapması Gerekenler
Elif Özlem İLERİ, Uzman TAPDK
13:15 – 13:30 Şarapta Coğrafi Orijinin Belirlenmesi ve Sahteciliğin Önlenmesi
İçin Sınıf-Numara Metodu
Güner SAKA, Şenay ESER, Anadolu Üniv., BİBAM (Bitki, İlaç ve Bilimsel Araştırmalar Merkezi),
Rıdvan SAY, Prof. Dr. Anadolu Üniv., BİBAM, Anadolu Üniv. Fen Fak. Kimya Böl.
13:30 – 13:45 Şaraplarda Kalite ve Köken Denetimlerini Düzenleyen Ulusal ve Uluslar arası Mevzuat
. Artemis KARAALİ, Prof. Dr. Yeditepe Üniv., Müh. Fak. Gıda Müh. Böl.
13:45 – 14:00 Şarap Sektöründe Ötv ve Bandrol Uygulaması (Çağrılı)
Kemal OKTAR, Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı
14:00 – 14:15 AB ve Dünyadaki Gelişmeler Karşısında Sektörün Geleceği
A. Ekber YILDIRIM, Dünya Gazetesi Yazarı
14:15 – 14:30 Soru- Cevap
14:30 – 15:00 Ara
SALON D
13:00 – 14:30 ÇALIŞTAY : ŞARAP TADIM EĞİTİMİ
14:30 – 15:00 Şarapta Durultma ve Stabilizasyon (Aktif Bentonit, Jelatin, Kieselsol, Aktif
Karbon ve Diğer Durltma ve Stabilizasyon Ajanlarının Kullanımı)
Mr. Ulrich BEHM, E. Begerow GmbH & Co.- Almanya,Sinerji A.Ş.
Şarap Filtrasyonunda İnnovasyon: Becopad (Innovation in Sheet Filtration:
Becopad)
Mr. Ulrich BEHM, E. Begerow GmbH & Co.- Almanya,Sinerji A.Ş.
15:00 – 17:00 PANEL - Sektörde Yaşanan Sorunlar ve Ulusal Çözüm Politikaları
Panel Yöneticisi : Orhan Ziya Diren, CHP Milletvekili, Diren Şarapları Yön.Kur. Bşk.
Coşkun GÜNER, Sevilen Şarapları Yön. Kur. Bşk. Şarap Üreticileri Derneği Bşk.
Gökhan Söylemezoğlu, Prof. Dr. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi
Gürol Ergin, Prof. Dr. CHP Milletvekili
Haluk Ayhan, MHP Milletvekili
Hasan Erçelebi, Dr. DSP Milletvekili
Mehmet Yüksel, AKP Milletvekili (Katılımları halinde)
Murat Oral, Doluca Şarapları
Yasin Tokat, Pamukkale Şarapları Yön. Kur. Bşk.
ŞARAP GECESİ
8 KASIM 2008 (III.GÜN)
ANA SALON
09:00 – 10:30 VII.Oturum : Sürdürülebilir Şarapçılık (IV)
Oturum Başkanı: Artemis Karaali, Prof. Dr. Yeditepe Üniv.
09:00 – 09:15 Kayra Şarap Akademisi Tanıtımı
Cüneyt UYGUR, Kayra Şarap Akademisi Müdürü
09:15 – 09:30 Şarap Fermantasyonunda Starter Kültür Kullanımı
Simel BAĞDER, Arş. Gör., Filiz ÖZÇELİK, Prof. Dr. Ankara Üniv. Müh. Fak. Gıda Müh. Böl.
09:30 – 09:45 Durultma Maddelerinin Şaraptaki Bazı Pestisitlerin Ortamdan Uzaklaştırılmasına Etkileri
Kemal ŞEN , Arş. Gör., Turgut CABAROĞLU, Prof. Dr. Çukurova Üniv. Ziraat Fak. Gıda Müh. Böl.
09:45 – 10:00 Bazı Meyvelerden Çeşitli Tiplerde Şarap Üretimleri Üzerine Araştırmalar
Selma GÜVEN, Prof. Dr., ÇOMÜ Mühendislik-Mimarlık Fak. Gıda Müh. Böl.
10:00 – 10:15 Karalahna Üzüm Çeşidinden Üretilen Kırmızı Şarapların Farklı Saklama
Koşullarında Yıllandırılması
Şahver İNAL, Meryem KOÇ, Hatice Kalkan YILDIRIM, Ege Üniv. Müh. Fak. Gıda Müh. Böl.
10:15 – 10:30 Soru- Cevap
10:30 – 10:45 Ara
10:45 – 12:15 VIII.Oturum : Sürdürülebilir Şarapçılık (V)
Oturum Başkanı: Mustafa Demircioğlu, Prof. Dr. Ege Üniv.
10:45 – 11:00 Bağcılık ve Şarapçılığa Genel Bir Bakış (Çağrılı)
Jean Luc Colin, Şarap Uzmanı
11:00 – 11:15 Kobi’lere Yönelik Destekler
Ünal Rıza YAMAN, Doç.Dr. EBİLTEM, Ege Üniv.
11:15 – 11:30 Şarap Pazarlaması ve Sektörün Pazarlama Sorunları
Ece Nüket ÖNDOĞAN, Yrd. Doç. Dr., Şenay KALAYCI, Öğr. Göv. Serpil YALÇIN, Öğr. Göv. Ege Üniv. Ege MYO
11:30 – 11:45 Bağcılık, Şarap ve Tüketici Hakları
Turhan ÇAKAR, Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı
11:45 – 12:00 Şarap, Kültür, Turizm Değişimi Projesi
Gürsel GÜNDOĞDU, Kültür Ve Turizm Bakanlığı-Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü
12:00 – 12:15 Soru- Cevap
12:15 – 13:00 Öğle Yemeği
13:00 – 15:00 PANEL – Dünyadaki Gelişmeler Karşısında Sektörün Geleceği
Panel Yöneticisi: Coşkun GÜNER, Sevilen Şarapları Yön. Kur. Bşk., Şarap Üreticileri Derneği Bşk.
Aziz KONUKMAN Prof. Dr. Gazi Üniv.
Ahmet ALTINDİŞLİ Prof. Dr. Ege Üniv.
Kazım ÇALIŞKAN TAPDK Başkanı
Ali RENDAN TÜRSAB Genel Merkez Danışmanı
Orhan Ziya DİREN Tokat Milletvekili, Diren Şarapları Yön. Kur. Bşk.
Yasin TOKAT Pamukkale Şarapları Yön. Kur. Bşk.
Sempozyum Değerlendirmesi
Kapanış Konuşmaları ve Sonuç Bildirgesinin Okunması
Atakan GÜNAY, Gıda Mühendisleri Odası Başkanı
Mehmet BESLEME, Kimya Mühendisleri Odası Başkanı
Gökhan GÜNAYDIN, Yrd. Doç. Dr. Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı
9 KASIM 2008 (IV.GÜN)
Gezi
Şarap bağları, Şarap fabrikaları, Pamukkale ve tarihi yerler
|