KMO

YDS LABORATUVAR DENETÇİSİ OLARAK ÇALIŞAN MESLEKTAŞLARIMIZIN DURUMU İÇİN ÇŞB`NA YAZI YAZILDI.

    Yayına Giriş Tarihi: 22.03.2016  Güncellenme Zamanı: 22.03.2016 14:32:46  Yayınlayan Birim: GENEL MERKEZ  
 

Güncellenme Zamanı: 22.03.2016 14:28:36

Odamız tarafından yazılan yazının ayrıntıları için lütfen haberin devamına bakınız.

TC

ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI

Yapı İşleri Genel Müdürlüğüne

6235 sayılı Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Kanunun 33. maddesinde; "Türkiye`de mühendislik ve mimarlık meslekleri mensupları, mesleklerinin icrasını iktiza ettiren işlerle meşgul olabilmeleri ve mesleki tedrisat yapabilmeleri için ihtisasına uygun bir odaya kaydolmak ve azalık vasfını muhafaza etmek mecburiyetindedirler." amir hükmünün bulunduğu, bu kanun hükmünün gereği olarak Kimya Mühendisi olup, 4708 sayılı yasa gereğince Bakanlığınız tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde ……./Yapı Malzemesi Laboratuvar Denetçisi belgesine sahip Kimya Mühendislerinin Yapı Denetim Sistemi konusunda hizmet üretebilmeleri veya bu hizmeti veren kuruluşlarda çalışabilmeleri için TMMOB Kimya Mühendisleri Odası`na kayıtlı olmaları ve üyeliklerini korumaları yasal bir zorunluluktur. 

Odamız tarafından yapılan incelemelerde; ……./Yapı Malzemesi Laboratuvar Denetçisi belgesine sahip Kimya Mühendisi meslektaşlarımızın söz konusu Denetçi Mühendis Belgesini aldıktan bir süre sonra ya odadan istifa ettikleri ya da çalıştıkları halde durumlarını çalışmıyor olarak gösterdikleri tespit edilmiştir.

4708 Sayılı Yapı Denetim Kanunun 1. Maddesinin l)  fıkrası Denetçi mimar ve Mühendisi şöyle tanımlamaktadır;  "Denetçi mimar ve mühendis: İlgili mühendis ve mimar meslek odalarına üyeliği devam eden ve Bakanlıkça denetçi belgesi verilmiş mühendis ve mimarları, ifade eder" diye tanımlamaktadır.

Yine aynı kanunun İdari müeyyideler ve teminat başlığı altındaki 8. Maddesinin e) bendinin 2. fıkrasında ise  "Laboratuvar kuruluşuna üç defa idari para cezası verilmesine sebep olduğu anlaşılan teknik personel, üç yıl süre ile herhangi bir yapı denetim veya laboratuvar kuruluşunda idari veya teknik bir görev alamaz ve başka bir yapı denetim veya laboratuvar kuruluşunun ortağı da olamaz. İlgili meslek odaları, yapı denetim veya laboratuvar kuruluşlarına bu madde uyarınca idari yaptırım uygulanmasına sebep olan denetçi mimar ve mühendisler ile diğer mimar ve mühendisler hakkında, kendi mevzuatına göre cezai işlem yaparak neticesini Merkez Yapı Denetim Komisyonuna bildirir" şeklinde bir hüküm bulunmaktadır.

Kimya Mühendisleri Odası Ana Yönetmeliği Odanın Amaçları başlığının 6. Maddesinin s) bendinde "Üyelerin çalışmaları sırasında meslek ilkelerine, kural ve kanunlara uyup uymadığını kontrol etmek ve bu kanunlar çerçevesinde meslek disiplinlerini korumak, Kimya Mühendisliğinin gelişmesini ve ülke çıkarlarına hizmet etmesi koşullarına aykırı hareket edenler ile meslek onurunu kırıcı davranışta bulunanları izlemek ve gereğini yapmak "  diye tanımlanan görev ve sorumluluğu gereği Oda Ana Yönetmeliği ve 6235 sayılı TMMOB kanunun 110. Maddesinde tanımlanan Oda Üyeliğini Sürdürme Zorunluluğu başlığı altında ise;  mesleği ile ilgili çalışanların bir odaya üye olmaları ve bunu sürdürmeleri gerektiği aksi durumda ise mesleklerini icra edemeyeceklerini açıkça ifade etmektedir.

Yukarıdaki paragraflardan da görüleceği üzere hem 4708 sayılı Yapı Denetim Kanunu hem de Kimya Mühendisleri Odası Ana Yönetmeliğinin yanısıra 6235 sayılı Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Kanunu mesleğini icra eden ya da daha açık bir deyimle Yapı Denetim Sistemi içerisinde çalışan üyelerimizin gerek sicillerinin tutulabilmesi, gerekse odamız tarafından mesleklerini daha iyi icra edebilmeleri için hazırlanan kurs ve eğitimlere katılabilmeleri ve kendilerinin de üye  – ya da üye olmak zorunda – oldukları odalarına karşı görev ve sorumluluklarını yerine getirebilmeleri için bu üyelerin nerede çalıştıklarının bilinmesi gereklidir. Her ne kadar bu durum bakanlığınızca web sitesinde ilan ediliyor olsa da üyelerimize ait bu bilgilerin en güncel hali ile kayıtlarımızda olması gereklidir.

4708 sayılı kanunun idari müeyyideler ve teminat başlığı altındaki 8. Maddesinin e) bendinin 2. Fıkrasının gereği olarak meslek odası nerede çalıştığını bilmediği üyesini denetleyemez ve ona herhangi bir yararlı olamaz.

Yaklaşık 24 000 üyesinin güncel sicillerini tutan odamızda Yapı Denetim alanında çalışan üyelerimizin çoğunluğunun ne yazık ki bilgileri bulunmamaktadır. Denetçi Mühendis belgesini alabilmek için odadan oda üyesi olunduğuna dair belge alındıktan sonra üyenin nerede çalıştığı, çalışıp çalışmadığı ya da ne şekilde çalıştığı belli değildir. 

Yapı Denetim Sisteminin daha iyi işleyebilmesi ve beklenilen mühendislik bilim ve etik değerleri sağlayacak şekilde çalışabilmesi ve odamız kendi üzerine düşen mesleki sorumluluğu yerine getirebilmesi için bakanlığınız tarafından tutulan bu güncel bilgilere ihtiyaç duymaktadır.

Sonuç olarak yasal bir zorunluluk olan oda üyeliği ve ona ait kanunların yükledikleri sorumlulukları yerine getirebilmemiz için ……./Yapı Malzemesi Laboratuvar Denetçisi belgesine sahip Kimya Mühendisi meslektaşlarımızın nerede çalıştığına dair bilgilerin her üç (3) ayda bir güncellenerek odamıza gönderilmesini talep etmekteyiz.

Saygılarımızla

TMMOB 

Kimya Mühendisleri Odası YK a. 

Dr. Ali UĞURLU

Başkan

 

Okunma Sayısı: 2561

Tüm Haberler »

 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME