KMO

BASIN AÇIKLAMASI / BURSA`DA İÇME SUYUNDAKİ DEĞİŞİM

    Yayına Giriş Tarihi: 17.08.2017  Güncellenme Zamanı: 17.08.2017 15:15:44  Yayınlayan Birim: BURSA ŞUBE  
 

Güncellenme Zamanı: 17.08.2017 15:13:04

ÇEŞME SUYUNA GÜVENMEYE DEVAM…


Basına ve Kamuoyuna,


Bir süredir Bursa`mızda şebeke suyu içen/kullanan halkımızdan yoğun olarak şikayetler alıyoruz. İçme suyumuzun kalitesindeki değişimin bizler de farkındayız. Aslında alışkın olduğumuz bir değişimi yaşıyoruz. Kentimizin su kaynağı Doğancı ve Nilüfer barajlarındaki su seviyesi azaldığında suyumuz yine bu kaliteye dönüşmektedir.
 
Değişimin sebebi ne?
Bir süredir kentimizi besleyen Doğancı Barajı`nda hummalı bir çalışma sürüyor. Bu çalışma, baraj yapıldığından beri kentimize su taşıyan ve korozyon sebebiyle artık delinmeye yüz tutmuş ana isale hattının yedeklenmesi ve değiştirilmesi amacını taşıyor.  Öncelikle belirtmeliyiz ki, artık Bursa`mıza su getiren ikinci bir ana isale hattımız var. Yani çalışmanın ilk kısmı tamamlanmış durumda. Çalışmanın ikinci ve en önemli kısmı eski isale hattının değiştirilmesi. DSİ`nin BUSKİ kontrolünde yaptığı ve 4 ay sürecek bu proje ile 220 cm çapındaki bu hattın yaklaşık 400 metre uzunluğundaki kısmı yenilenmiş olacak.
Ancak bu yedek hat ilkine oranla 23 metre daha yüksek kodda.  Yani 2. hattın üzerinde kalan su hacmi ilkine göre daha az. Bu su hacmi tek başına proje tamamlanma süresi olan 4 aylık süre için yeterli değil. Bursa`mızın susuz kalmaması için aradaki fark, kuyu suları ile takviye ediliyor. Şu an şebeke suyumuzun %40`lık bir kısmı kuyu suyu ile takviye ediliyor. Aralık ayı sonunda proje tamamlanıncaya kadar kuyu suyu takviyesi devam edecek.
Bu sebeple kuyu suyunun yoğun kullanıldığı bölgelerde halkımız alıştığı su tadından farklı bir tad ve kalitede suyu tüketiyor.
 
Kuyu suyunun özellikleri nedir?

Kuyu suları baraj sularına göre farklı karakterdedir. Su yer altındaki yolculuğu boyunca karşısına çıkan mineralleri bünyesine alarak ilerler.  Aynı zamanda toprak katmanlarından geçerken doğal olarak filtre edilmiş olur. Yani kuyu suları yüzey sularına göre mineral olarak daha zengin ve askıda katı madde oranı olarak da daha düşük karakterdedirler. Atmosferdeki hava olaylarından (yağış, sıcaklığa bağlı buharlaşma vs) daha az etkilendiğinden, su karakteristiği, yüzey sularına oranla, genelde çok değişim göstermez. Yani su kalite parametreleri açısından genelde standart sulardır.
 
Kuyu suyu takviyesi su kalitemizde neyi değiştirdi?
Analitik olarak incelendiğinde kuyu suyunun takviyesi ile birlikte çeşmelerimizden akan suyun sertliklerinde ciddi bir artış olduğunu söyleyebiliriz. Her ne kadar sertlik iyonları olarak tabir ettiğimiz Kalsiyum ve Magnezyum iyonları sağlığımız için yararlı olsa da içilmesi daha zor bir tad oluşturduğu açıktır.
  

Analitik durum:
Bu değişim sonrası kentimizden son yirmi gün içerisinde 202 ayrı su numunesi toplanmış, bu numunelerin tamamında mikrobiyolojik kontroller yapılmış, 139 numunede de kimyasal parametreler analiz edilmiştir. Bu analizler BUSKİ tarafından akredite laboratuvarda şubemiz kontrolünde gerçekleştirilmiştir. Bu numunelerde Clostridum perfiringens, Enterekok, E.coli, Toplam Koliform bakterileri ile toplam bakteri ölçümleri yapılmış; ayrıca serbest klor, pH, Renk, Bulanıklık, Nitrit, Amonyum, iletkenlik ve Alüminyum gibi kimyasal parametreler kontrol edilmiştir. Şebekeye verilen kuyu sularında ağır metal kaynaklı risk bulunmamaktadır.
 
Sonuç olarak;
Bursa şebeke suyumuz sağlık açısından uygun seviyededir. Suyun tadının iyileştirilmesi için önerilerimiz şubemizce BUSKİ`ye iletilmiştir. Her ne kadar tadı ve kullanım konforu açısından Aralık ayı sonuna kadar şebeke suyunu tüketmek çok kolay olmasa da, hala en güvenilir ve en sağlıklı su çeşme suyudur.
Halkımıza çeşme suyuna güvenmeye devam etmelerini öneriyoruz. 17.08.2017
 
Saygılarımızla,


TMMOB Kimya Mühendisleri Odası
Bursa Şubesi Yönetim Kurulu

 

 

Okunma Sayısı: 468

Bursa Şube Kaynaklı Haberler »
Tüm Haberler »

 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME