KMO

TÜPRAŞ PATLAMASI İLE İLGİLİ AÇIKLAMA

    Yayına Giriş Tarihi: 12.10.2017  Güncellenme Zamanı: 12.10.2017 17:39:08  Yayınlayan Birim: GENEL MERKEZ  
 

Güncellenme Zamanı: 12.10.2017 17:28:16

Kazalar olurken `Büyük Endüstriyel Kazaların Önlenmesine Dair Yönetmelik`in yürürlük tarihi neden sürekli erteleniyor?

TÜPRAŞ PATLAMASI İLE İLGİLİ AÇIKLAMA

Aliağa ilçemizdeki TÜPRAŞ Rafinerisi`nde 11.10.2017 tarihinde sabah saatlerinde boş ürün tankında yapılan bakım sırasında, gaz sıkışmasının neden olduğu sanılan bir patlama ile 4 sektör çalışanı emekçimizi kaybetmiş olmamızın üzüntüsü içindeyiz. Yaralıların en yakın zamanda sağlıklarına kavuşmalarını diliyoruz.

Aliağa Türkiye` nin en büyük Petrokimya tesislerinin de içinde bulunduğu ağır sanayi bölgesidir. Termik santraller, haddehaneler, gemi söküm ve diğer kimya tesisleri ile en yüksek iş sağlığı ve güvenliği şartlarında çalışması gereken kurumlardır. Her biri tek başına büyük sağlık ve çevre riskleri taşımakta olup, tesislerin birleşik risklerinden kaynaklı iş kazaları sonucu oluşabilecek can kayıpları ile havaya, toprağa, yeraltı yerüstü sularına ve denize ulaşan kimyasal kirlilik uzun yıllar boyunca etki alanındaki tüm canlılar için sağlık ve güvenlik riskleri taşımaktadır. Birinci derece deprem bölgesindeki ilimiz için Aliağa Sanayi bölgesinde yaşanacak iş kazalarının afet niteliğinde acı sonuçlar doğurabileceği yönündeki düşüncelerimizi TMMOB Kimya Mühendisleri Odası olarak her zaman kamu oyu ile paylaşmaya özen gösterdik. 

2012 yılında yürürlüğe giren 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile ilgili yayınlanan bir çok yönetmelik, yürürlük tarihi çıkarıldığı 2012 yılından buyana sürekli ertelenerek 2019 yılına ötelenen Büyük Endüstriyel Kazaların Önlenmesi ve Etkilerinin Azaltılması Hakkında Yönetmelik gibi Tehlikeli Kimyasalların Yönetimi ile ilgili tam anlamıyla uygulanamadan değişiklik yapılan, maalesef gerçek anlamda iş hayatımızda uygulayamadığımız bir çok mevzuatımız var.

İş Güvenliği Uzmanı olarak tanımlayıp işlevsizleştirilen, sorumlu tutulup yetkisizkılınan meslektaşlarımızın elini kolunu bağlayarak, kanunun gereksinimlerinin kağıt üzerinde karşılandığı, kimya tesislerinde en yüksek hassasiyetin gösterilmesi gereken işleri yüklenici firmalara devrederek, sıkı denetimlerin yapılmadığı işletmelerimizde ne yazık ki iş kazaları bağıra bağıra geliyorum diyor ama gerçek sorumluların kör ve sağır yaklaşımları bu acıları yaşamamıza sebep oluyor.

Patlama ve can kayıplarının sebebi, açılan adli ve idari soruşturmalar sonunda açığa çıkacaktır, ihmali olanlar cezalandırılacaktır ama kaybettiğimiz canlarımızı geri getirmeyecektir. İş kazalarının iş cinayetlerine dönüşmemesi için ilgili bakanlıkları mevzuatların uygulanması, ertelenmemesi ve etkin denetimler için göreve çağırıyoruz.

Patlamada kaybettiğimiz çalışanların ailelerine ve halkımıza baş sağlığı ve sabır diliyoruz.

TMMOB Kimya Mühendisleri Odası 

Ege Bölge Şubesi


Okunma Sayısı: 428

Tüm Haberler »

 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME