KMO

SAMSUN KİMYA MÜHENDİSLERİ ODASI:` TEMİZLİK YAPARKEN ÖLMEYİN!

    Yayına Giriş Tarihi: 04.03.2019  Güncellenme Zamanı: 04.03.2019 09:09:38  Yayınlayan Birim: SAMSUN ŞUBE  
 

Güncellenme Zamanı: 04.03.2019 09:09:00

Samsun Kimya Mühendisleri Odası:` Temizlik yaparken ölmeyin!

 ÇAMAŞIR SUYU, TUZ RUHU, KİREÇ SÖKÜCÜLER ÖLÜMCÜL OLABİLİYOR

 

 

 

Bu ürünlerin sağlığımızı önemli  derecede olumsuz olarak etkileyebileceğini  belirten Pilgir, "

 

Bu ürünlerin etiketlerini okuyarak ve bunları kullanırken biraz dikkatli olarak sağlığımızı koruyabiliriz.

 

Unutmayın! kullanacağınız kimyasal ürünün en büyük tehlikeleri, etiketindeki en küçük yazılarda bulunur!

 

 

 

Daha iyi temizleyeceği inancı ile çamaşır suyu, tuz ruhu, kireç sökücüler, lavabo açıcılar, sirke gibi maddelerin birbirleri ile karıştırılmaları veya aynı yüzeye art arda uygulanmaları, ölümcül derecede zehirli gazlar çıkarabilmektedirler. Bu gazlara maruz kaldığında bayılanlar, baygın halde aynı gazı solumaya devam ederek ölüme kadar zehirlenebilir! " dedi.

 

 

 

HER ZARARLI MADDE YUTANI KUSTURMAYIN!

 

 

 

İki farklı lavabo açıcının  bile, birlikte ya da art arda kullanılmaması gerektiğini ifade eden Osman Nuri Pilgir, " Bazı lavabo açıcılar birbiriyle karıştırıldığında ani patlamalar meydana gelebilmekte ve etrafa tehlikeli kimyasallar saçılmaktadır.  Köpüğün fazla olması, daha iyi temizlik demek değildir! bulaşıklara, bolca köpürsün diye fazla deterjan eklenmesi sizi ekstra masrafa sokmasının yanında daha fazla deterjan kalıntısına maruz bırakır!

 

Her zararlı madde yutulduğunda hastayı kusturmaya kalkmayın. Özellikle çamaşır suyu, kezzap, gaz yağı içmiş birini kusturmayın. Çünkü bu tip kimyasallar gırtlak, yutak ve yemek borusunu yakarak geçer ve kusma esnasında spreyleme etkisinden dolayı solunum yolu tehlikesi yaratır. Yutulduğunda yakarak mideye iner kusturulursa ikinci kez zarar verir. Evlerimizde karbonat bulunursa bu türlü durumlarda karbonatlı su içirerek ondan sonra hastaneye gitmek gerekir." Diye konuştu.

 

 

 

EVDE KİMYASAL KULLANIRKEN NELERE  DİKKAT EDELİM?

 

 

 

Bir üründe tehlike işareti bulunmamasının, güvenli olduğu anlamına gelmeyeceğini açıklayan Pilgir, evde kullanılan kimyasallar konusunda şu uyarılarda ve tavsiyelerde bulundu:  , "  Kimyasal madde içeren tüm ürünleri dikkatli kullanın!Bazı kimyasallara karşı alerjik olmanız halinde, bu maddelerden, beklenenden çok daha çabuk ve şiddetli bir şekilde zehirlenebilir veya zarar görebilirsiniz!

 

DİKKAT: Çamaşır suyunu ASLA diğer temizleyiciler ile karıştırmayınız. Kireç sökücü ile çamaşır suyunun veya tuz ruhu ile çamaşır suyunun karıştırılmasından dolayı birçok insan hayatını kaybetmiştir.

 

 

 

Deodorant, saç spreyi gibi aerosollerin içindeki kimyasallar çok kolay alevlenebilir!  Yüzey Temizliyicileri içerisinde Amonyak bulunmaktadır, amonyak gazı göz ve deride yanmaya, akciğerde tahrişe sebep olabilir. Astım, kronik akciğer veya kalp problemleri olanlar beyazlatıcı (ağartıcı) ve amonyak içeren evsel temizleyiciler ve amonyaklı ürünleri kullanmamalıdır.

 

DİKKAT: Yüzey temizleyicilerini, çamaşır suyu ile ASLA TEMAS ETTİRMEYİNİZ. Çünkü yüzey temizleyicideki "amonyak" ile çamaşır suyundaki "klor" birleşince, ciddi solunum problemlerine ve hatta ölüme sebep olabilecek kloramin gazı ortama yayılır

 

Oda kokuları içerisinde çok sayıda tehlikeli kimyasal madde bulunmaktadır. Formaldehit kansere yol açabilir. Petrolyum distilatları yanıcı özellikte olup göze, cilde ve akciğerlere zarar verir ve hassas bireylerde ölümcül akciğer ödemlerine neden olabilir. Bazı oda spreyleri zehirli bir tahriş edici olan p-diklorobenzen içerir. Bazıları da aerosol propelanları içerir ve solunması sinir sistemi hasarlarına neden olabilir.

 

Fare zehirleri (rodentisitler) geçmişte olduğu kadar zehirli olmasalar da hala insanlar ve hayvanlar için zehirli özelliktedir. Rodentisitlerin çoğu yenmesi halinde iç kanamaya neden olabilecek warfarin maddesi içerir.

 

Naftalin p-diklorobenzen veya naftalen kimyasallarını içerir. Her iki kimyasal da zehirlidir ve baş dönmesi, baş ağrısı, gözde, ciltte ve solunum sisteminde tahrip edici etkiye sahiptir. Uzun süre solunması da katarakt oluşumuna veya karaciğer hasarına neden olabilir.

 

Ocak temizleyicilerin içinde bulunan sodyum hidroksit ve potasyum hidroksit aşındırıcı kuvvetli bazlardır. Aynı zamanda yutulması durumunda da ölümcül etki gösterebilir. Buharının solunması halinde veya cilt ile teması halinde de kimyasal yanıklar ve ciğerlerde tahribat yaratır.

 

ÖNEMLİ: Zehirli olmayan, sudkostik çözeltisi içermeyen fırın temizleyiciler mevcuttur. Alırken etiketine bakınız.

 

ANTİBAKTERİYEL TEMİZLEYİCİLER; İçerisinde bulunan Krezol,Fenol,çam yağı gibi kimyasalların sağlığa ciddi anlamda zararları vardır, bilhassa fenol içeren antibakteriyal ürünler az miktarda kullanılmalıdır ve kullandıktan sonra bol su ile uzaklaştırılmalıdır.Fenol cilt için kanserojendir.

 

CAM TEMİZLEYİCİLER,TUVALET TEMİZLEYİCİLER,KÜF GİDERİCİLER,LAVABO AÇICI,PAS VE KİREÇ SÖKÜCÜLER, KİLİM, HALI TEMİZLEYİCİLER,MOBİLYA CİLASI, BÖCEK İLACI,YAPIŞTIRICILAR  da  evimizde kullandığımız kimyasallar içerisinde bulunmaktadır. Hepsinin üretimindede kullanılan ve sağlığımıza olumsuz etki verebilecek kimyasallar vardır.                              

 

NE YAPMALIYIZ?

 

Aldığınız ürünün etiketini inceleyin ve kullanma talimatlarını mutlaka okuyun!

Ürünleri, sadece etiketinde belirtilen kullanım amacına uygun kullanın!

Üretici tarafından önerilmişse mutlaka koruyucu eldiven ve gözlük kullanın!

Ürünleri yiyeceklerden uzakta, çocukların ve hayvanların erişemeyeceği yerlerde muhafaza edin!

Ürünleri orijinal kaplarında, kapakları iyice kapalı şekilde, mümkünse kilitli dolaplarda muhafaza edin!

Temizlik ürünleri gibi tehlikeli buhar oluşturabilecek kimyasalları kullanırken evin kapı ve pencerelerini mümkün olduğunca açın ve maksimum havalandırma sağlayın!

Merdiven altı üretilmiş ürünleri almayın kullanmayın.

Okunma Sayısı: 13490

Samsun Şube Kaynaklı Haberler »
Tüm Haberler »

 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME