KMO

DİYARBAKIR SEBZE VE MEYVE HALİ’NDE PATLAMA

    Yayına Giriş Tarihi: 03.12.2019  Güncellenme Zamanı: 04.12.2019 13:26:34  Yayınlayan Birim: GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGE ŞUBE  
 

Güncellenme Zamanı: 04.12.2019 11:27:41

DİYARBAKIR SEBZE VE MEYVE HALİ’NDE PATLAMA

 

29.11.2019 Cuma günü akşam saat 21.00 civarında Diyarbakır Sebze ve Meyve Hali`nde asetilen gazı ile meyve sarartma ve olgunlaştırma işlemi sırasında bir patlama meydana gelmiştir. Bu patlama sonucu biri işletme sahibi olmak üzere toplam 3 kişi yaralanmıştır. İşletme sahibi ağır, diğerleri ise hafif şekilde yaralanmışlardır. Daha sonra işletme sahibi hastanede yaşamını yitirmiş, diğer yaralılar ise tedavi edilip taburcu edilmişlerdir.

Sonraki gün olay yerinde tarafımızdan inceleme yapılmış, Sebze Hali yetkilileri ve komşu işyeri sahipleri ile görüşülmüştür.

Depoda meydana gelen patlama sonucu duvarlar yıkılmış, binanın kolon ve kirişlerinde kırılmalar meydana gelmiş, bitişik nizam olarak yapılmış sağındaki ve solundaki işyerlerinde de yıkımlar oluşmuş, yakın birçok işyerinde cam kırılması v.b. hasarlar oluştuğu gözlenmiştir.

Olay yerinde yaptığımız inceleme ve yetkililerle yapılan görüşmeler sonucu alınan bilgiler ışığında;

  • Genel olarak Hal`lerde veya Hal dışında meyve sarartma ve olgunlaştırma işlemlerinin çeşitli kimyasallar kullanılarak yaygın bir şekilde yapıldığı,

  • Bu kimyasallar içerisinde yanıcı ve patlayıcı özelliği olan gazlar (asetilen, etilen gibi) bulunduğu,

  • Bu tür yerlerde (çok tehlikeli yerler olmalarına rağmen) iş güvenliği açısından yeterli tedbirlerin alınmadığı,

anlaşılmaktadır.

İşyeri sahibinin kendisine ait soğuk hava deposuna meyveleri yerleştirdikten ve içi karpit (CaC) dolu kovayı deponun ortasına bırakıp, üzerine su ekledikten sonra dışarı çıkıp deponun kapısını kapattığı, ardından suyun karpitle tepkimeye girmesi sonucu oluşan ve depo ortamına yayılan asetilen gazının meyvelerle temasının sağlanması için belli bir sürenin geçmesini beklediği, bu sürenin sonunda işletme sahibinin soğuk hava deposunun kapısını açtığı esnada patlamanın oluştuğu anlaşılmaktadır. Patlamanın kapının sürtmesi, exproof olmayan lamba düğmesine basılması, kişinin üzerinde bulunan statik elektriğin boşalması v.b. nedenlerin biriyle kıvılcım çıkması ve bu kıvılcımın birikmiş asetilen gazı ile buluşması sonucu oluştuğu kanaatine varılmıştır.

Karpitin ve suyun kontrolsüz bir şekilde karıştırılması, depo ortamına kontrolsüz bir şekilde asetilen gazının yayılması, asetilen gazının patlama aralığının (Hacimce %2,2 ile %85 arası) geniş olmasının bilinmemesi ve depo kapağı açılırken tedbirsiz davranılmış olması, iş güvenliği açısından gerekli tedbirlerin alınmamış olması, kıvılcım çıkmasının önlenmesi için özenli davranılmamış olması, asetilen gazının tehlikeleri konusunda yeterli bilgi sahibi olunmayışı v.b. nedenlerle olayın oluştuğu sanılmaktadır.   

Tehlikeli gazların neden olduğu yangın ve patlama konusu ile iş güvenliği konusunu bilen kişilerin rehberlik ve danışmanlığında bu tür işlerin yapılması gerektiği bir kez daha ortaya çıkmaktadır.

Tüm halkımıza geçmiş olsun der, merhumun yakınlarına başsağlığı, yaralılara acil şifalar dileriz. 03.12.2019

                                                                                                              Kimya Mühendisleri Odası

                                                                                                              Güneydoğu Anadolu Bölge Temsilciliği   

Okunma Sayısı: 138

Güneydoğu Anadolu Bölge Şube Kaynaklı Haberler »
Tüm Haberler »

 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME