KMO

DEZENFEKTAN KULLANIMINDA AŞIRIYA KAÇILMAMALIDIR

    Yayına Giriş Tarihi: 03.04.2020  Güncellenme Zamanı: 04.04.2020 17:32:31  Yayınlayan Birim: EGE ŞUBE  
 

Güncellenme Zamanı: 03.04.2020 16:07:13

Kimya Mühendisleri Odası Ege Bölge Şubesi olarak dezenfektan kullanımı hakkında dikkat edilmesi konular ile ilgili basın açıklaması yapılmıştır.

 KAMUOYUNA DUYURULUR..

 

Ülkemizde kimya mühendisleri ile biyomühendislerin meslek örgütü olan TMMOB Kimya Mühendisleri Odası, meslek alanlarında kamuoyunu bilgilendirme görevi de yapar. Bu amaçla, bugün içinde yaşadığımız Covid-19 salgınının yayılmaması için kullanılan dezenfektanlar ve dezenfeksiyon yöntemleri konularında uyarılarımız vardır. 

Halk sağlığı alanında kullanılan dezenfektanların, biyosidal ürünler yönetmeliğine göre 5 ürün tipinde değerlendirilerek Sağlık Bakanlığınca ruhsatlandırılarak piyasaya sürülmesi zorunludur. Birinci ürün tipinde doğrudan vücut ile temasta olan antiseptikler, el dezenfektanları ve antimikrobiyal sabunlar bulunur. İkinci ürün tipinde ise yer, yüzey ve havuz dezenfektanları bulunmaktadır.  Piyasaya sürülen izinli dezenfektanların listesi aşağıdaki linkte verilmektedir.

https://hsgm.saglik.gov.tr/tr/cevresagligi-biyosidal/dezenfektanlar-ve-genel-biyosidal-ürünler-birimi/izinli-biyosidal-urunler-listesi-guncel.html

Bilindiği gibi Covid-19 bir virüstür. Kullanılan dezenfektan ruhsatlı olsa bile antiviral değilse (çoğu antibakteriyel)  size bulaşan virüsü öldürmeyebilir. Dünya Sağlık Örgütü bu konuda bir rapor hazırlamıştır. Rapora göre el ve vücut hijyeni için sabunla yıkamak önerilmektedir. Covid–19 için el dezenfeksiyonu olarak % 70 lik etil alkol, yüzey dezenfeksiyonu amacı ile %0.5 lik sodyum hipoklorid (9 ölçek suya 1 ölçek çamaşır suyu) önerilmektedir. 

https://www.who.int/publications-detail/water-sanitation-hygiene-and-waste-management-for-covid-19 

Piyasada satılmakta olan ruhsatlı antibakteriyel özellikteki kuaterner amonyum tuzu, aldehit veya gümüşlü bileşikler Covid-19 için önerilmemektedir. 

Bazı belediyeler sokak temizliği ve dezenfeksiyonu için aşırı hipoklorid kullanımına gitmektedir. Bunun sakıncası toprakta yaşayan canlılara zarar vermesi ve yüzeydeki organik kirlilikler ile reaksiyona girip dezenfeksiyon yan ürünleri (THM ler) dediğimiz kanserojen bileşiklerin içme suyu kaynaklarına karışmasıdır. Ayrıca, bu işlemi yapan temizlik işçilerinin tehlikeli kimyasal maruziyeti nedeni ile gerekli iş sağlığı ve güvenliği önlemleri almaları gereklidir. 

Bir diğer sakıncalı işlem de bazı belediyelerin uyguladığı dezenfeksiyon tünelleridir. Burada uygulanan sisleme ile insanların solunum yollarına ya dezenfektan olarak uygulanan tehlikeli kimyasalları ya da oradan geçen hasta insanların virüslerini verirsiniz. 

Sonuç olarak gereksiz yere aşırı kimyasal kullanmayalım. Piyasada internet üzerinden de satışı yapılmaya çalışılan antiviral özelliği olmayan kimyasalların bize zarar verebileceğini düşünelim. Dünya sağlık örgütünün önerdiği su, sabun, etil alkol ve çamaşır suyunu belirtilen düzeyde aşırıya kaçmadan kullanalım. 

Kamuoyuna saygılarımızla sunarız. 

 

F. Mehlika KOÇ

TMMOB 

Kimya Mühendisleri Odası

Ege Bölge Şubesi 

Yönetim Kurulu Başkanı

 

Okunma Sayısı: 410

Ege Şube Kaynaklı Haberler »
Tüm Haberler »

 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME