KMO

BASIN AÇIKLAMASI

    Yayına Giriş Tarihi: 20.07.2011  Güncellenme Zamanı: 22.05.2013 17:09:28  Yayınlayan Birim: ANKARA ŞUBE  
 

MADENİ YAĞ SEKTÖRÜNDE ÇEVRE DOSTU, KALİTELİ ÜRETİM İÇİN GÖREV BAŞINA !

 

TMMOB Kimya Mühendisleri Odası ülke sanayisinin önemli bir parçasını oluşturan madeni yağ sektöründe kaliteli, sürekli denetlenen, insan, çevre ve canlı sağlığı ile barışık ürünler üretilebilmesi için Türkiye`nin önde gelen madeni yağ konusunda uzman kimya mühendisleri ile bir komisyon çalışması başlatmıştır.

Türkiye`de faaliyette bulunan, büyük ve küçük ölçekli madeni yağ işletmelerinin çoğu denetimsiz çalışmakta, çevre ve insan sağlığı açısından son derece tehlikeli ve kalitesiz ürünler üretmektedir. Tüketici bu konuda bilinçli olmadığından madeni yağın, hangi özellikleri taşıması gerektiğini bilmemektedir. Bunun sonucunda makinalara, çevreye ve canlılara zarar verebilen ürünler bilinçsizce tüketilmektedir. Bu nedenle Odamız, konuyla ilgili yapmakta olduğu çalışmalarla hem üreticiyi hem de tüketiciyi bilinçlendirmeyi amaçlamaktadır. Yaptığımız araştırmalar bize, mevcut standartlar, üretim ve tüketim şekilleri konusunda acilen çeşitli iyileştirmeler yapılmasının zorunlu olduğunu göstermiştir. İyileştirmelerin gerçekleşmesi için üreticilerin etkin bir şekilde denetlenmesi zorunluluk arz etmektedir.

Son dönemde yapılan standardizasyon çalışmalarıyla piyasanın neredeyse tümünde kullanılan parafinik esaslı yağlardaki viskozite indeksi değerinin belli bir oranda düşürülmesi ve doymuş hidrokarbon değerinin arttırılması hedeflenmektedir. Bu çalışmalar hedeflendiği gibi sonuçlanırsa çevre ve canlı hayatını daha fazla tehdit eden ürünler piyasaya sunulacaktır. TSE ve EPDK, TMMOB Kimya Mühendisleri Odası ile ortak çalışma yürütmeli, kimya mühendisleri ve konunun uzmanları tarafından gelecek görüşler, yürürlüğe girecek mevzuatlara yön vermelidir.

Madeni yağ üretimi yapan fabrikalarda stok tanklarından, kapalı stok sahalarına, fabrikaya gelen hammadde miktarından, üretim tanklarına, üretim platformundan, katık ısıtma saunasına kadar bütün proses ve ekipmanlar uluslararası kriterlere göre uzman kişilerce tasarlanmalıdır.

Özellikle küçük işletmelerde kullanılan laboratuar cihazlarının standartlara uygun olmayışı, gerekli şartlara uymayan ürünlerin piyasaya sunulmasına neden olmaktadır. Bu gibi sorunların oluşmaması için, TSE ve EPDK ile TMMOB Kimya Mühendisleri odasının ortak çalışmaları doğrultusunda oluşturulacak komisyonlar tarafından işletmelerin yerinde denetimi yapılmalıdır. Denetimlerde uygunsuz görülen işletmeler, gerekli iyileştirmeler yapılmadan piyasaya ürün sunmamalıdır. Bu uygulama, yakıt olarak kullanılan 10 numara yağ üretiminin de önüne geçilmesinde oldukça etkili olacaktır.

Madeni yağ konusunda araştırma geliştirme faaliyetleri arttırılmalı çevre dostu yakıtların ve yağların arayışına geçilmelidir. Tarım alanları arttırılmalı, daha fazla Kanola, Soya, Ayçiçeği, Pamuk, Mısırözü vb. bitkilerin dikimi için üreticiye devlet tarafından gereken destek verilmeli, genetiği değiştirilmiş organizmalar hiçbir şekilde seçenek olmamalıdır. Biyoyakıt üreten mevcut tesislerin tekrar üretime geçmesi sağlanmalı ve tesisler çoğaltılmalıdır.

12.02.2011 tarihli ve 27844 Sayılı "MADENİ YAĞLARIN AMBALAJLANMASI VE PİYASAYA SUNUMU" hakkında tebliğ gereğince madeni yağ üretim faaliyetinin yürütüldüğü tesislerde lisans diploması sahibi ve işletmenin faaliyet alanında mesleki yeterliliğe sahip kimya mühendisinin sorumlu müdür olarak çalıştırılma zorunluluğu vardır. Bu nedenle madeni yağ üretiminin her aşamasının ele alındığı, yasal mevzuatı vb. konuları içeren kapsamlı eğitimler işletmelerde sorumlu müdür olarak çalıştırılacak kimya mühendislerine; bunun yanında üreticilere, meslek okullarına ve üniversitelere TMMOB Kimya Mühendisleri Odası tarafından verilmedir. Böylece hem üretici, hem de tüketici bilinçlendirilerek çevreye ve canlılara zararlı, kalitesiz üretimin ve tüketimin önünün kesilmesi konusunda ciddi bir adım atılmış olacaktır.

Bu tespitler doğrultusunda yapılacak olan çalışmalar, alınacak önlemler madeni yağ sektöründe kaliteli ürünlerin tüketiciye sunulması konusunda oldukça önemlidir. Bu nedenle Madeni Yağ Çalışma Grubu olarak önümüzdeki zamanlarda bu konudaki çalışmalarımıza süratle devam edeceğiz ve elde ettiğimiz sonuçlar neticesinde hem üreticinin hem de tüketicinin sürekli olarak bilinçlenmesine yardımcı olacağız.

Konu hakkında kapsamlı teknik raporumuzu önümüzdeki günlerde basına duyuracağız.

 

 

TMMOB Kimya Mühendisleri Odası

Ankara Şubesi

Yönetim Kurulu

Okunma Sayısı: 274

Ankara Şube Kaynaklı Basın Açıklamaları »
Tüm Basın Açıklamaları »

 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME