KMO

KİMYA SANAYİİNDE PROSES İYİLEŞTİRME VE YENİLİKÇİ YAKLAŞIMLAR SEMPOZYUMU VE SERGİSİ SONUÇ BİLDİRGESİ

    Yayına Giriş Tarihi: 11.12.2019  Güncellenme Zamanı: 12.12.2019 13:33:53  Yayınlayan Birim: SAMSUN ŞUBE  
 

 

Kimya Mühendisleri Odası Samsun Şubesi ile Ondokuz Mayıs Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Kimya Mühendisliği Bölümü `nün, Mustafa Kemal ATATÜRK` ün Samsun`a çıkışının 100. anısına birlikte düzenlemiş olduğu "KİMYA SANAYİİNDE PROSES İYİLEŞTİRME VE YENİLİKÇİ YAKLAŞIMLAR SEMPOZYUMU VE SERGİSİ" 24-25 Ekim 2019 Tarihinde Samsun`da Ondokuz Mayıs Üniversitesi Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi`nde gerçekleştirilmiştir.

Üniversite-Sanayi işbirliği çerçevesinde, Kimya Sanayiinde, üretimden son kullanıcıya kadar olan süreç içerisinde proses iyileştirme ve yenilikçi yaklaşımların tartışıldığı, mevcut sorunların çözümlere ulaşılmasına katkıda bulunulmuştur.

Sempozyum kapsamında 8 oturum düzenlenmiş olup 24 sözlü sunum yapılmış, 16 adet poster sunum gerçekleştirilmiştir. Çağrılı konuşmacı sayısı 16`dır. Kayıtlı katılımcı sayısı 232 olup, izleyiciler ile birlikte toplam sayı 300 ü aşmıştır. Sempozyum; üniversiteden katılan akademisyen ve öğrencilerden, sanayi,  kamu, özel sektör, sivil toplum kuruluşu ve meslek odalarından gelen katılımcılar ile farklı konulardaki bilgi paylaşımı yapılarak gerçekleştirilmiştir. İki gün süren etkinlik süresince sempozyum oturumlarındaki sözlü sunumlara paralel olarak poster sunumlar ve sergi düzenlenmiştir. Sempozyumun birinci günü dördüncü oturumunu takiben Ondokuz Mayıs Üniversitesi Mühendislik Fakültesi "Kimya Mühendisliği Lisans Müfredatı Üzerine Paydaş Görüşleri" başlıklı bir panel düzenlenerek yüksek sayıda katılımcı ile bir odak grup toplantısı gerçekleştirilmiştir.

Kimya sanayiinde proses iyileştirme temalı oturumlarımızda; gübre sanayiindeki gelişmeler, kimya tesislerinde güvenliğin sağlanmasında ekipmanların önemi ile birlikte son teknolojik gelişmeler, beton üretiminde kimyasal katkıların önemi, sürdürülebilir enerji,  güvenli gıda üretimi ve çevre kirliliğinde endüstriyel atık yönetimi konuları katılımcılar ile paylaşılmıştır. Etkinlik kapsamında öğrenciler ve araştırmacılar, yeni projeler üretme ve iş birliği oluşturma konularında karşılıklı bilgi alışverişinde bulunmuşlardır. Sözlü sunumlar, poster sunumlar ve sergiler; kimya sanayiinde proses iyileştirme ve yenilikçi yaklaşımlar konusunda, sektörlerin çözümler oluşturmasında izledikleri yol, üniversite, sanayi, meslek odaları, özel sektör, kamu ve diğer paydaşların etkili bir bilgi paylaşımı ile büyük katkı sağlamıştır. Sektörler ile ilgili bilimsel gelişmeler, elde edilen deneyimler katılımcılara aktarılmıştır.

 

Sempozyum ve sergi süresince ve panelde proses iyileştirme ilgili aşağıdaki tespitler ve öneriler belirlenmiştir:

Yüksek ısı çıkışı olan sanayi tesislerinden olan gübre sanayiinde, sülfürik asit üretimi prosesinden çıkan ısıdan yüksek verimde enerji üretimi ve tesis içinde kullanılması sürdürülebilir bir uygulamadır.

Petrol boru hatlarındaki sorunların tespiti ve sorunların çözüm alternatiflerinin oluşturulmasında kimya mühendisi olarak katkımız önemlidir. Arazi temini, mühendislik çalışması, tedarik ve montaj maliyetleri bir bütün olarak ele alındığı, Ülkemiz için ekonomik ve stratejik açıdan öneme sahip bir işletmede yüksek maliyetli bir yatırım kararının doğru yönlendirilmesi açısından bu çalışma kritik bir önem arz etmektedir.

Kimyasal proseslerin iyileştirme süreçlerinde Endüstri 4.0` ın yeri ve önemi tartışılmazdır. Bir kimyasal prosesin hayata geçirilmesinde en iyi verimin alınabilmesi için  mutlaka uygulanması sağlanmalıdır. Üretimde verim ile birlikte Kaizen etkisinin proses iyileştirmedeki rolü ve maliyeti düşürmedeki etkisi her sektör için geliştirilmelidir. Kalite, iş güvenliği ve maliyet mutlaka dikkate alınmalıdır.

Sanayi tesislerinde çevre sorunları analizlerinin önemi, projelendirme aşamasından itibaren dikkate alınmalıdır. Hava, su, toprak kirliliğinin yol açtığı sorunlar önlem alınmadan üretime geçilmesi nedeniyle çözümsüz kalabilmektedir. Bu nedenle çevreye duyarlı proseslerin tasarımı her zaman bir adım önde olacaktır. Yeni ve gelişmekte bir olan membranların tasarımı özellikle enerji alanındaki uygulamaları önem taşımaktadır.    

Fikirlerin projelendirilmesi, hayata geçirilmesi ve geliştirilmesinde teknoloji transfer ofisleri önemli görevler üstlenerek çözüm üretmektedirler. Üniversitemiz bünyesindeki bu birim üniversite-sanayi işbirliğinin ilerlemesinde kolaylıklar sunmaktadır.

Kimyasal proseslerdeki güvenliğin patlamalar açısından önlenmesinde patlama diski basınç emniyet vanalarının çalışma prensibi paylaşılmıştır. Burada tek kullanımlık patlama diski tahliye elemanının vana girişi, çıkışı, paralel ve seri bağlanma etkilerinin önemi belirtilmiştir.

Odak grup toplantısında paydaşların katılımıyla, kimya mühendisliği lisans programlarında proses güvenliği, fabrika organizasyonu, gıda kimyası, insan yönetimi, ilaç ve kozmetik kimyası derslerinin mutlaka bulunması, bilimsel araştırma yöntemlerinin öncelikle anlatılması ve kimyasal proseslerde kullanılan en az bir bilgisayar programının öğrencilere kazandırılması sonuçlarına ulaşılmıştır.

Boya sektöründeki teknolojik gelişmeler, doğa ile dost boya katkı maddelerinin geliştirilmesi, proses iyileştirilmesinde, toksik olmayan kimyasallar ile mekanik özellikleri yüksek boyaların üretiminin desteklenmesi çevre açısından duyarlılığı artıracaktır.

İş sağlığı ve güvenliğinin her sanayi dalı için olduğu gibi tarım, inşaat, büro çalışanlarındaki iş kazalarının oranının oldukça yüksek olduğu görülmüştür.

Ülkemizde önemli ve yaygın olarak gelişmekte olan bir sektör olan beton üretimi katkı maddeleri sayesinde bir gelişme göstermektedir. Beton katkı maddelerindeki son geliştirilen kimyasallar, insan sağlığı, iş gücü kazanımı gibi alanlarda olumlu etki sağlamaktatır.

Polimerlerin zararlı ışınları önlemedeki etkilerinin belirlenmesinde bir sistem geliştirilmesi paylaşılmıştır. Geliştirilen polistiren tabanlı sintilasyon dedektörü sayesinde bazı özel kimyasal bileşenlerin radyasyonu emme gücü olduğu belirlenmiştir.

Gıda sektöründe en önemli gıda maddemiz olan ekmeğin üretim prosesi, hammaddeden itibaren başlayarak sağlıklı olarak bize ulaşmasındaki yenilikler ve ekmekteki kalitenin artırılmasındaki önemi büyüktür.

Sürdürülebilir enerji üretiminde yakıt pillerinin geliştirilmesi oldukça yaygın bir araştırma alanıdır. Burada sodyum bor hidrürden elde edilen hidrojen enerjisinin önemi, teknolojik gelimeler paylaşılarak ekonomik açıdan değerlendirilmiştir.

Kimya sektörünün tarihimizdeki gelişimi, önemi ve günümüzdeki durumu ile birlikte iyileştirme çalışmaları paylaşılmıştır.

 

Gerçekleştirdiğimiz etkinliğimizde, bilimsel ve teknolojik yönden katkı veren çok değerli sempozyum katılımcılarımıza, çağrılı ve diğer konuşmacılarımıza, etkinliğe katkı sağlayan vazgeçilmez nitelikteki sponsor kuruluşlarımıza, odak grup toplantısındaki paydaşlarımızın büyük titizlikle kimya mühendisliği mesleği gelişimi için görüşlerini sunan katılımcılarımıza, reklam veren kuruluşlarımıza ve bizlere daima desteğini esirgemeyen Ondokuz Mayıs Üniversitesi`ne, Kimya Mühendisleri Odası ve Samsun Şubesi Yönetim Kurulu`na, Sempozyum Yürütme, Düzenleme ve Bilimsel-Teknik Danışma Kurulları üyelerine, sempozyum sekreteryası ve şube çalışanlarımız ile emeği geçen herkese ve öğrencilerimize çok teşekkür ederiz.

 

Okunma Sayısı: 340

Samsun Şube Kaynaklı Haberler »
Tüm Haberler »

 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME