KMO

03/07/2020 BASIN AÇIKLAMASI

    Yayına Giriş Tarihi: 04.07.2020  Güncellenme Zamanı: 04.07.2020 13:33:11  Yayınlayan Birim: KOCAELİ ŞUBE  
 

Güncellenme Zamanı: 04.07.2020 13:31:11

3 Temmuz 2020 tarihinde, Hendek Sakarya’da kurulu Havai Fişek Fabrikası’nda meydana gelen patlama ve çıkan yangın sonrasında ortaya çıkan sonuç, gerçekten acı ve korkutucudur. Şu anda resmi açıklamalara göre, ne yazık ki 4 ölüm ve 108 yaralı bulunmakta ve 3 kişiden de haber alınamamaktadır. Bu kazanın neden ve nasıl oluştuğu, bilirkişi heyeti’ nin olay yeri incelemesi sonrası açığa çıkacaktır.

03.07.2020

3 Temmuz 2020 tarihinde, Hendek Sakarya`da kurulu Havai Fişek Fabrikası`nda meydana gelen patlama ve çıkan yangın sonrasında ortaya çıkan sonuç, gerçekten acı ve korkutucudur. Şu anda resmi açıklamalara göre, ne yazık ki 4 ölüm ve 108 yaralı bulunmakta ve 3 kişiden de haber alınamamaktadır. 

Bu kazanın neden ve nasıl oluştuğu, bilirkişi heyeti` nin olay yeri incelemesi sonrası açığa çıkacaktır.

Güncel olarak, kontrolsuz yanma ve patlamalarda ortaya çıkan gazların, toksik, zehirli, boğucu, tahriş edici, karsinojen-kanser yapıcı-maddeler olarak, sağlığa ve çevreye olumsuz etki sinden korunmak için, tesis çevresine yaklaşmamak, tesis çevresinde 1500 metrelik bir emniyet kuşağı oluşturmak, hava akımlarına, hareketlerine, rüzgar yönüne göre, yangın duman ve gazlarından en az 24 saat uzak durmak, insan sağlığı açısından önem taşımaktadır.

Yangın ve patlama ile ortaya çıkması olası kimyasal bileşenler, gazlar, karbonmonoksit, karbondioksit, kükürt oksitler, azot oksitler, özellikle hidrojen sülfür, klorlu ve florlu bileşikler ve metal bileşikleri olarak tanımlanabilir. 

Hidrojen sülfür, çürük yumurta kokusu ile hissedilebilen, en tehlikeli gazlardan biridir, çok düşük konsantrasyonlarda bile öldürücü etki yapabilir.

Yangın söndürme çalışmalarında kullanılan su ile bu gaz ve maddelerin asidik bileşenler oluşturması da beklenebilir. O nedenle, böylesi bir çevresel tehdit de ortaya çıkabilir.

Benzer kaza ve olumsuzlukların yaşanmaması için, 

1)Bilim, akıl ve mühendislik çalışma ve uygulamaları ile iş akışı, çalışma ortamı ve üretimi ele alınmalı, gözden geçirilmelidir.

2)Çalışanların, işçilerin bilgilendirilmesi, bilinçlendirilmesi, eğitimleri ilgili mevzuata uygun olarak eksiksiz yapılmalı ve bu durum, bağımsız, özerk ve yetkin kurumlar tarafından denetlenmelidir.

3)İş sağlığı ve iş güvenliği kuralları ve önlemlerinin, iş alanı ve türüne uygun prosedür, işlem ve çalışmalarının içselleştirilmesi ve sürekli uygulanması sağlanmalıdır.

4)Bu tür, parlayıcı, patlayıcı maddeler sanayi firmalarında, 6269 sayılı yasa ve ilgili yönetmeliği kapsamında, sorumlu müdür çalıştırılması gerekliliği, mutlaka yerine getirilmelidir.

Yaşamını kaybeden çalışanların ailelerine başsağlığı ve sabır, yaralı çalışanlara acil şifalar diliyoruz. 

Saygılarımızla,

TMMOB KİMYA MÜHENDİSLERİ ODASI KOCAELİ ŞUBESİ YÖNETİM KURULU

Okunma Sayısı: 85

Kocaeli Şube Kaynaklı Haberler »
Tüm Haberler »

 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME