KMO

İSTİHDAMI ZORUNLU PERSONEL ( ÇALIŞTIRILMASI ZORUNLU PERSONEL) YEREL ÇALIŞTAYI BASIN AÇIKLAMASI

    Yayına Giriş Tarihi: 10.02.2021  Güncellenme Zamanı: 10.02.2021 11:38:55  Yayınlayan Birim: KOCAELİ ŞUBE  
 

İZP Çalıştay Raporu, Tarım İl Md. ziyaret edilerek sunulduGüncellenme Zamanı: 10.02.2021 11:29:13

İZP Çalıştay Raporu, Tarım İl Md. ziyaret edilerek sunuldu

Değerli Üyelerimiz,

 

Gıda, Kimya ve Ziraat Mühendisleri Odaları‘ nın Kocaeli birimlerince yapılan, yerel çalıştay sonucu hazırlanan İZP raporu ve İZP basın açıklaması, bilginize sunulmuştur..

Saygılarımızla,

KİMYA MÜHENDİSLERİ ODASI

KOCAELİ ŞUBESİ

 

 

İSTİHDAMI ZORUNLU PERSONEL (İZP) OLARAK ÇALIŞAN MESLEKTAŞLARIMIZIN SORUNLARI VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ KOCAELİ YEREL ÇALIŞTAYI

ÇALIŞMA RAPORU

BASIN AÇIKLAMASI

 

Gıda, Kimya ve Ziraat Mühendisleri Odaları`nın Kocaeli Birimleri tarafından, 5996 Sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu kapsamında İstihdamı Zorunlu Personel (İZP) olarak çalışan meslektaşlarımızın sorunlarını birlikte değerlendirmek, tartışmak ve çözüm önerileri konusunda meslektaşlarımızın görüş ve önerilerini almak amacıyla bir çalıştay yapılmıştır.

Yaygın olarak bölgemizdeki meslektaşlarımıza çalışmamız hakkında bilgi verilmiş, meslektaşlarımız bu çalışmaya davet edilmiştir.

Ülkemizi ve tüm dünyayı saran ağır pandemi koşullarından dolayı, 31 Ekim 2020` de İzmit`te ve 04 Kasım 2020` de Gebze`de, iki ayrı Çalışma Grubumuz, maske ve fiziksel mesafe kurallarına uyarak, temsili katılımla toplantılarını yapmıştır.

Çalışma Grupları tarafından, İZP olarak çalışan, ayrıca genel olarak tüm çalışan meslektaşlarımızın çalışma yaşamında yaşadığı sorunlar değerlendirilmiş, çözüm önerileri ortaya konmuştur. Ayrıca, meslektaşlarımızın sorunlarını istatistiksel olarak görmek için bir anket çalışması yapılmıştır.

Bu çalışmalar sonucunda bir rapor hazırlanmıştır. Oda Temsilcilerimiz tarafından, Kocaeli Tarım ve Orman İl Müdürü Yüksel Çil, makamında ziyaret edilerek raporumuz sunulmuştur. Kendisiyle meslektaşlarımızın sorunları paylaşılmış, nasıl bir işbirliği yapabileceğimiz konuşulmuştur. Verimli bir görüşme gerçekleştirilmiştir.

Gıda, Kimya ve Ziraat Mühendisleri`nin önemli bir kısmı Çalıştırması Zorunlu Personel (ÇZP), ya da başka bir deyişle İstihdamı Zorunlu Personel (İZP) olarak çalışmaktadır.

2021 yılı İZP Taban Ücreti net 6 bin 520 TL`dir. Bu ücret kamuda çalışan 4/1 derecedeki bir memurun maaşı baz alınarak, Gıda, Kimya ve Ziraat Mühendisleri Odaları Genel Merkezleri tarafından belirlenmekte ve üç Oda ortak protokol imzalayarak kamuoyuyla paylaşmaktadır.

Bildiğimiz gibi Taban Ücret, belirlenen minimum ücret demektir. Yani mühendisin bu ücretin altında bir ücretle çalıştırılmaması için bir güvencedir. Ancak ülkemizde tıpkı minimum işçi ücreti demek olan Asgari Ücretin (Net 2 bin 825 TL) ortalama işçi ücreti haline gelmesi gibi, İZP Taban Ücreti de ortalama ücrete dönüşmüş bulunmaktadır.

Dört kişilik aile için belirlenen Aralık ayı Açlık Sınırı 2 bin 708 TL, Yoksulluk Sınırı 9 bin 915 TL olmasına rağmen, işletmeler, meslektaşlarımızın İZP Taban Ücreti olan 6 bin 520 TL`yi bile fazla bulmaktadır. Üstelik meslektaşlarımızın çoğunluğu (yüzde 65)`i ortalama ücret haline gelen 6 bin 520 TL`lik Taban Ücreti dahi alamamaktadır.

Ayrıca meslektaşlarımızın önemli bir kısmına da Asgari Ücret (Net 2 bin 825 TL) dayatılmaktadır.

 

Bir mühendisin ücreti Yoksulluk Sınırının altında olmamalıdır. İZP Taban Ücreti, ortalama mühendis ücreti değil, Asgari-Minimum ücrettir!

 

Yapılan Çalıştay sonucu hazırlanan anket sonuçlarıyla birlikte raporun ana başlıklarını kamuoyuyla paylaşırız:

 

        Kocaeli ilimizde, gıda ve gıdayla temas eden işletmelerde Çalıştırılması Zorunlu Personel olarak çalışan mühendislerin % 92`si Gıda Mühendisi; %7`si Ziraat Mühendisi, %1`i Kimya Mühendisidir.

 

        Ancak bu mühendislerin % 64,9`u, çalıştığı işletmede Oda`ların belirlediği Taban Ücretin (2021 yılı için net 6 bin 520 TL) dahi altında ücretlerle çalıştırılmaktadır. Sigorta primleri bu ücret üzerinden yatırılmamaktadır.

 

        İZP olarak çalışan mühendislerin %22,8`inin sigortası İZP Taban Ücreti üzerinden yatırıldığı halde maaşı Asgari Ücret (2021 yılı için net AGİ dahil 2 bin 825 TL) olarak verilmektedir. Yasal otoritelerle sorun yaşamak istemeyen işverenler, taban ücreti net 6 bin 520  olarak bankaya yatırmakta, ancak ücretin Asgari Ücret (2 bin 825 TL)`den fazlasını elden geri almaktadırlar.

 

        Meslektaşlarımızın %10,5` i İZP taban ücretleri ve SGK primleri konusunda yaşadıkları sorunun sebeplerinden biri olarak SGK` nin gerekli denetimleri yapmıyor olmasını belirtmişlerdir. SGK ile TMMOB arasında geçmişte imzalanan sözleşme ile SGK mühendislerin taban ücretlerinin yatırılıp yatırılmadığını denetliyordu. Bu da sorunun çözümünde bir ilerleme sağlıyordu. Ancak SGK tek taraflı olarak bu sözleşmedeki imzasını çekti. Bugün SGK` nın, mühendislerin Taban Ücretlerini alması, sigortaların taban ücret üzerinden yatırılması konusunda denetim görevini yerine getirmemesi, içinde yaşadığımız ağır pandemi ortamında meslektaşlarımızın sorunlarının daha da kötüye gitmesinin sebeplerinden biri olmuştur. SGK` nın yeniden İZP ve tüm mühendislerin taban ücretlerinin denetlenmesi sürecine katılması gerekir.

 

        SGK ve Çalışma Bakanlığının, İZP` nin şikayetini beklemeden, işletmelerde denetim yapması ve uygunsuzluklar varsa gerekli yaptırımları uygulaması, mühendislerin yaşadığı en önemli sorunlardan biri olan taban ücretlerin alınmaması konusunda olumlu bir adım olacaktır.

 

        Meslek Odalarının, üyelerinin haklarını korumak için kamusal görevini yerine getirmek üzere, çalışan mühendislerin SGK bildirgelerini kontrol edebilmesiyle ilgili bir protokol yapılabilir.

 

        Meslektaşlarımızın %16,8`i Tarım ve Orman Bakanlığının gıda işletmelerinde daha etkin denetim yapması, Meslek Örgütlerinden alınan İZP belgelerinin sorgulanması ve gerekli yaptırımları uygulamasının, İZP olarak çalışan mühendislerin yaşadığı sorunların çözümünde etkili olduğunu bildirmiştir.

 

        Tarım İl ve İlçe Müdürlükleri (kontrol görevlileri) gıda işletmelerine yaptıkları denetimler sırasında, İZP belgelerini titizlikle denetleyip, gerekli yaptırımları zamanında uygulamaları, burada çalışan meslektaşlarımızın işini kolaylaştıracaktır.

 

        Tarım ve Orman Bakanlığında, gerek bu kontrollerin, gerekse gıda güvenliğinin sağlanması için etkili ve yeterli denetimler yapılabilmesi için, Gıda, Kimya ve Ziraat Mühendisi istihdamı arttırılmalıdır.

 

        Tarım İl ve İlçe Müdürlükleri (kontrol görevlileri) gıda işletmelerine "İşletme Onay Belgesi" ve "İşletme Kayıt Belgesi" verdikleri süreçte ve daha sonraki süreçte yaptıkları denetimler sırasında, geçerliliği devam eden kapasite raporlarını ve sigorta dökümlerini kontrol ettiği takdirde, 5996 sayılı Kanun kapsamında birçok işletmenin de İstihdamı Zorunlu Personel çalıştırma zorunluluğu ortaya çıkabilecektir.

 

        Bazı Tarım İlçe Müdürlükleri, Yönetmelik değişikliği ile Gıda, Kimya ve Ziraat Mühendisleri için Meslek Odalarından alınan İZP belgesi zorunlu olmasına rağmen, bu bilgiden haberdar olmadıklarını söylemektedirler. Kendilerinden bilgi talep eden işletmeleri de yanlış yönlendirmektedirler. Bu yüzden meslektaşlarımız sıkıntı yaşamakta, işveren yasal yükümlülüğünü yerine getirmekten imtina etmekte, İZP belgesi almadan çalışmaya devam etmektedir.

 

        Tarım İl ve İlçe Müdürlükleri ile Gıda, Kimya ve Ziraat Mühendisleri Odaları` nın, işletmelerde gıda güvenliğinin teminatı olan meslektaşlarımızın sorunları konusunda bilgilendirmeler, fikir alışverişi yaparak işbirliği yapması olumlu olacaktır.

 

        Ülkemizde gıda güvenliği, gıdalarda taklit ve tağşiş, gıda zehirlenmeleri kronik sorunlara dönüşmüş durumdadır. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından dönem dönem açıklanan taklit ve tağşiş yapan firmaların listelerinde de bu durum açıkça görülmektedir. Gerek halk sağlığını güvenceye almak, gerekse gıdalarda taklit-tağşiş ve gıda güvenliği sorunlarının çözümü için Gıda, Kimya ve Ziraat Mühendislerinin önemi büyüktür. Bu yüzden, kapasitesine bakmaksızın bütün gıda ve gıda ambalajı üreten işletmelerinde mühendis çalıştırılması gereklidir.

 

        İZP Taban Ücretinin altında ücretlere çalışamayacağını söyleyen meslektaşlarımız işten çıkarılmakla tehdit edilmektedir.

  

        Gıda işletmelerinin ilgili branşlardan mühendis istihdam etmesi, üretim kalitesini ve verimliliğini arttıracak, gıda güvenliğini güvence altına alacak, gıdalardan kaynaklanan halk sağlığı sorunlarının önlenmesinde etkili olacaktır. 29.01.2021

 

 


GIDA MÜHENDİSLERİ ODASI KOCAELİ İL TEMSİLCİLİĞİ


KİMYA MÜHENDİSLERİ ODASI KOCAELİ ŞUBESİ

 

ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI KOCAELİ İL TEMSİLCİLİĞİ 

 

 

Dosyalar

BASIN AÇIKLAMASI (18 KB) (10.02.2021 11:33:55)

PDF uzantılı Makale dosyalarını veya diğer Ek Dosyaları okuyabilmeniz için
Acrobat® Reader®'ın bilgisayarınızda yüklü olması gerekmektedir.
Acrobat® Reader® yüklemek için

Okunma Sayısı: 11420

Kocaeli Şube Kaynaklı Haberler »
Tüm Haberler »

 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME