KMO

ALTINTEPE MADENCİLİĞİN KAPASİTE ARTIŞI ÇED RAPORUNUNA İLİŞKİN BAKANLIK TOPLANTISINA KATILIM SAĞLANDI

    Yayına Giriş Tarihi: 12.05.2022  Güncellenme Zamanı: 01.06.2022 14:37:35  Yayınlayan Birim: GENEL MERKEZ  
 

Güncellenme Zamanı: 12.05.2022 11:49:18

Oda Yönetim Kurulu Sekreter Üyemiz Hasan Küçük, Altıntepe Madencilik tarafından talep edilen Liçi Tesisi kapasite artışı ÇED raporunun değerlendirilmesi için T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığında düzenlenen toplantıya katılmıştır.

Ordu ili Fatsa ilçesi Bahçelievler Mahallesinde Altıntepe Madencilik tarafından Altın Madeni Açık Ocak İşletmesi ve Yığın Liçi Tesisi Kapasite Artışı ÇED raporuna ilişkin 27 Nisan`da T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İzin Genel Müdürlüğünde yapılacak toplantıya, Oda Yönetim Kurulu Üyemiz Osman Pilgir`in bilgilendirmesi ile TMMOB Kimya Mühendisleri Odası adına katıldım. 

Toplantıya Cumhuriyet Halk Partisinden üç Milletvekili, İyi Parti ve Demokrat Parti Milletvekillerinin konuşması ve ardından TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası Temsilcisi Mehmet Özdağ‘ın konuşmasından sonra söz alarak, aşağıdaki konuşmayı yaptım. 

Konu Hakkında TMMOB Kimya Mühendisleri Odasının görüşlerini sunmadan önce, izninizle Odamızın herhangi bir konu hakkında nasıl görüş oluşturduğunu anlatmak istiyorum. 

Öncelikle konuya ilişkin bilgi birikimi ve deneyimi olan uzmanların ortak görüşleri oluşturulduktan sonra Yönetim Kurulu`nun onayı ile Oda görüşü oluşturulmuş olur. TMMOB`ye bağlı bütün Odalarda da aynı yöntem uygulanır. 

Buraya TMMOB Maden Mühendisleri Odası ve TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası`nın konuya ilişkin görüşlerinin de belirtildiği dokümanlarla geldim. 

Ayrıca ben Karadenizliyim. Dolayısıyla bölgenin toprak yapısını, ekolojisini, bölgenin ekonomisini ve yaşam koşullarını da yakinen biliyorum. 

Örneğin; TMMOB Kimya Mühendisleri Odası olarak "İklim Değişikliği ve Türkiye" konulu panel 16 Haziran 2007 tarihinde düzenledik. Panelde uzmanlar Türkiye`de iklim değişikliği üzerinde görüşlerini özetle kuraklık yaşanacağını, dört mevsimin özellikle değişeceğini, İç Anadolu`da yağmur ve kar yağışının azalacağını, Karadeniz`de ise çok güçlü sağanak yağışların etkili olacağına dikkat çektiler. 

undefined 

TMMOB Kimya Mühendisleri Odası olarak bu görüşler ışığında yetkili kurumları uyarmaya çalıştık. Ancak etkili olamadık. Bunun sonucunda bölgemizdeki heyelan ve Devletin yaptığı köprülerin yıkılmasıyla, dere yataklarına kentler kurulmuş olduğu için bölge halkı can ve mal kaybı yaşadı. Bu sonucu hepimiz yaşadık ve gördük. 

Şimdi de Fatsa ilçemizde Altıntepe Madencilik San. ve Tic. A.Ş. ruhsat alanlarını genişletmek istemektedir. Firma kendilerinin de ifade ettiği gibi, çok sayıda fındık ağacı kesilecek ve tarım yok olacak. 

Bakınız TMMOB Maden Mühendisleri Odasının "Altın Politikaları Sempozyumu" sonuç bildirgesinde şu ifadeler yer almaktadır. 

"Madenler, yenilenemeyen ve üretildiklerinde tükenen kıt kaynaklardır. Ekonomik rezervler belirli bölgelerde yoğunlaşmıştır. Bu nedenle madencilikte yer seçme şansı yoktur. Madenin bulunduğu yerde üretilmesi zorunludur. Yapıldığı bölgede sosyal, kültürel ve ekonomik açıdan önemli katkılar sağlar." 

Dolayısıyla madencilik ile ilgili politikaların oluşturulmasında gelecek nesillerin haklarının da korunarak tayin edilmesi gerekmektedir. 

Bu nedenle, yerel halkın onayını almamış hiçbir ekonomik girişimin ülkeye yarar getirmesi beklenemez. Dolayısıyla madencilik sektörüne ilişkin alınacak kararlarda yöre halkının oluru alınmalıdır.

Ayrıca, Anayasanın 168. Maddesine göre "Madenler Devletin hüküm ve tasarrufu altındadır" 

Konu multi disipliner bir konu olmasıyla ilgili Oda`lar olarak yıllarca "Madenlerin gerçek sahibi halktır" gerçeğini vurguluyoruz. 

Bilimin ve teknolojinin çok hızlı geliştiği bir çağdayız. Altın madenciliğinde bugün uygulanan yöntem ilkel bir yöntem olduğu için, çevreye telafisi mümkün olmayan zararlar vermektedir. 

Çok kısa bir süre sonra, bilimin ve teknolojinin gelişmesiyle var olan alanda çevreye zarar vermeyecek yöntemle altın madeni işletmeciliği olanaklı olabilecektir. 

Özellikle de Bölgede yaşanacak bir heyelan ile siyanür Liçi`nin vereceği zararın büyüklüğü ölçülemez ve telafisi yoktur. 

Bu nedenle yeni ruhsat alacakları ne bölgede de yaşayanlara ne bölge ekonomisine ne de Türkiye için karlı değildir. 

Bu nedenle yeni alanlara ruhsat verilmesine TMMOB Kimya Mühendisleri Odası adına karşı olduğumu belirtmek istiyorum.

Benden sonra yerel Sivil Toplum Örgütleri konuyu çok güzel dile getirdiler.

Bakanlık aynı gün ÇED raporunu iptal ederek bölge halkının isteğini gerçekleştirmiş oldu.

Hasan KÜÇÜK
TMMOB Kimya Mühendisleri Odası
48. Dönem Yönetim Kurulu
Sekreter Üye

 

Dosyalar

(48 KB) (12.05.2022 11:58:24)

PDF uzantılı Makale dosyalarını veya diğer Ek Dosyaları okuyabilmeniz için
Acrobat® Reader®'ın bilgisayarınızda yüklü olması gerekmektedir.
Acrobat® Reader® yüklemek için

Okunma Sayısı: 165

Tüm Haberler »

 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME