KMO

22 MART DÜNYA SU GÜNÜ BASIN AÇIKLAMASI

    Yayına Giriş Tarihi: 23.03.2023  Güncellenme Zamanı: 23.03.2023 11:15:10  Yayınlayan Birim: BURSA ŞUBE  
 

Güncellenme Zamanı: 23.03.2023 11:07:08

 

22 Mart Dünya Su Gününün de Bursa içme suyu seviyelerinin alarm vermesi nedeni ile Nilüfer Barajı`nda basın açıklaması yapılmıştır. Açıklamaya, Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem ile Nilüfer Kent Konseyi, TMMOB Bursa İKK, Bursa Barosu, TTB Bursa Tabip Odası, Doğader, Ekoder, KESK Tarım OrkamSen ve Türkiye Ormancılar Derneği katılmıştır. 

Basın metni şube başkanımız Erkan Tekin MUTLU tarafından aşağıdaki şekilde kamuoyu ile paylaşılmıştır.

Değerli Kamuoyu;

Kıymetli basın,

 

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu 1992 yılında Rio de Janerio‘da düzenlenen konferansta 22 Mart`ı "Dünya Su Günü" olarak ilan etti.

 

Su, dünya var olduğundan beri hava ile birlikte tüm canlı yaşamının odak merkezi, doğa ve insanlığın en temel gereksinimi olmuştur.

 

Dünyanın dörtte üçünün okyanuslarla kaplı olması gerçeğine karşılık, insanın da içinde olduğu kara canlılarının gereksinim duyduğu tatlı su, her geçen gün daha da azalmakta ve bu suya erişim daha da zorlaşmaktadır. Örneğin Türkiye, tatlı su zengini bir ülke değildir, kişi başına ortalama 1.500 m3 ile su azlığı yaşayan bir ülkedir. İklim değişikliği, vahşi tüketim ve su varlıklarının kirletilmesi bu hızla devam ettiği takdirde yakın gelecekte su fakiri bir ülke konumuna geleceğimiz aşikardır.  

 

Nehirlerin, göllerin, sulak alanların endüstriyel, evsel, tarımsal atıklarla kirletildiği, HES`lerce doğadan koparıldığı, kurutularak yok edildiği, yeraltı ve yer üstü sularının sanayi tarafından sömürüldüğü, desarj ya da derin desajlarla kirletildiği hatta bir çok firma tarafından ticarileştirilerek satıldığı gerçeklerine bir de İklim değişikliğini eklersek, ülkemizin hali hiç de iç açıcı değildir. Su kıtlığının işaretlerini her yerde görmek mümkündür. Yeraltı sularının seviyeleri hızla düşmekte, göller küçülmekte, sulak alanlar yok olmaktadır.

 

Bugün burada, yani su seviyesinin tehlike boyutunun da aşağısında olan barajlarımızdan biri olan Nilüfer barajında bu açıklamaları yapıyor olmamız, kuraklığın fıtrat ya da kader olmadığını, doğal bir süreç olmadığını vurgulamak içindir.

 

Bursa`da suya dair yapılan yanlış uygulamalar acilen durdurulmalıdır! Bursa`nın yaşam kaynaklarından alınarak şişelenen sular kentimizin su döngüsünü bozmakta ve kuraklığa sebep olmaktadır. Tarım alanlarına doğru yayılan imar planları ve sanayi alanları su kaynaklarımızı hem kirletmekte hem de yok etmektedir. Siyasiler ve karar vericiler, fabrikalara kontrolsüz ve denetimsizce su sağlarken yurttaşlara sağlıklı ve ulaşılabilir su sağlamak konusunda sessiz ve etkisiz kalmaktadır. Bursalıların evlerinde kullandıkları musluklarından akan su tüketimine dikkat çekmeden önce suyu kirleterek ve hoyratça kullanarak kuraklığa neden olanlara dikkat çekmek gerekmektedir.

 

Yaşam için zorunlu olan, ekolojik sistemin bir parçası olan su, asla sadece bir enerji kaynağı veya ticari bir mal olarak görülmemeli, sürdürülebilir bir su varlıkları yönetimi ile korunmalı, savunulmalı ve doğru kullanılmalıdır.

 

Temiz suya erişimin, sağlık ve tarım politikalarında da bir karşılığı olmalıdır. Temiz suya erişemeyen nesillerin, hastalıklarla, sağlık alanındaki maliyetlerle karşı karşıya geleceği, tarımın vahşi sulamalarla yapılmaması gerektiği, ekosistemdeki diğer canlıların da temiz suya ihtiyaç duyduğu unutulmamalıdır.

 

Nilüfer Kent Konseyi

TMMOB Bursa il Koordinasyon Kurulu

Bursa Barosu

TTB Bursa Tabip Odası

Doğader

Ekoder

Tarım Orkam-Sen

Türkiye Ormancılar Derneği

Okunma Sayısı: 37

Bursa Şube Kaynaklı Haberler »
Tüm Haberler »

 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME