Eskişehir`de 15 Mayıs 2009 günü sabah saatlerinde Tunalı Mah. Gaffar Okkan Cad. No:39'daki binada yaşanan şiddetli patlamaya ilişkin, Temsilciliğimiz Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Kenan ÇALIŞIR, Sayın Prof.Dr. Mehmet Rıza ALTIOKKA ve Sayın Bahattin AKTAN tarafından olay yeri incelemesi yapılmış olup, çıkış sebebinin doğalgaz olduğu sanılan yangının yine kimyasalların bilgi eksikliğinden kaynaklanan yanlış depolanması olduğu anlaşılmıştır.
BASINA 25.05.2009
TMMOB KİMYA MÜHENDİSLERİ ODASI ESKİŞEHİR BÖLGE TEMSİLCİLİĞİ TARAFINDAN
PATLAMA İLE İLGİLİ DEĞERLENDİRME
Tunalı Mah. Gaffar Okkan Cad. No:39`daki binada 15 Mayıs 2009 tarihinde meydana gelen patlama sebebiyle, patlamanın nedenini tespit etmek amacıyla gidilerek binanın bodrum ve zemin katları incelenmiştir. Patlamanın meydana geldiği ve ağır hasarlı olan zemin kattaki işyeri ve işyerine ait bodrum katta laminant parke, dış cephe kaplaması (btm) malzemelerinin pazarlandığı ve depolandığı anlaşılmıştır. Bodrum katın tavanının ön bölümünün çöktüğü, arka kısmının ise yukarı doğru bombe yaptığı, bodrum katta binanın sağında ve solunda kalan diğer binalarla bitişik ara duvarının diğer binalara doğru yıkıldığı, zemin kattaki dükkanın ön ve arka duvarları ile caddeye doğru bakıldığında sol bitişik ara duvarının yıkıldığı görülmüştür.
Binanın zemin ve bodrum katları incelenerek yapılan tesbitler aşağıda belirtilmiştir;
1. Patlamanın binanın bodrum katında meydana geldiği,
2. Cadde üzerinde, bina çevresinde olay günü ve olaydan 24 saat sonra yapılan incelemelerde doğalgaz altyapı ve servis hatlarında herhangi bir doğalgaz kaçağının olmadığı,
3. Patlamanın likid petrol gazı (lpg)den meydana gelmediği,
4. Binanın bodrum katında laminant parke, ahşap parke ve seramik dış kaplama malzemeleri olduğu,
5. Binanın bodrum ve zemin katında herhangi bir gaz tesisatının olmadığı tespit edilmiştir.
6. İnceleme sırasında bodrum katında bulunan merdivenin önündeki beton sütunun dibinde boşaltma kapağı olmayan, üzerindeki etikette "Süper Selülozik Tiner" yazan 18L`lik 1 adet teneke olduğu görülmüştür.
7. Bu tenekenin yanında iki, üç adet parke döşemesinde kullanılan zift tenekelerine de rastlanmıştır.
8. Süper selülozik tiner tenekesi içerisinde bir miktar sıvı (yaklaşık 2L) olduğu görülmüş, koklandığında ise tiner kokusu hissedilmiştir.
Yapılan tespitler sonucu odamızca yapılan değerlendirmede;
Kimyasal bir ürün olan "Süper Selülozik Tiner" uçucu ve yanıcı bir maddedir (alevlenme noktası<210C`dir, buharlaşma hızı ise çok yüksektir). Tehlike sınıfı kolay alevlenebilir olarak tanımlanmıştır. Buharları havayla karıştığında patlayıcı karışımlar oluşturur. Tiner içinde inceltme amacı ile aseton bulunur. Aseton oranı yüzde 20`lerekadar çıkabilir. Aseton son derece uçucu olduğundan buharlaşarak hava ile patlayıcı gaz oluşum oranına kolayca ulaşabilir. Aseton için Patlama alt sınır değeri %2,5, üst sınırı ise %12,8`dir.
İncelenen olayda, ağzı açık kalmış tiner tenekesinden ve diğer açık zift tenekelerinden buharlaşma sonucu ortama yayılan buharlar sebebiyle, kıvılcım sonucu yanıcı ve patlayıcı durumlar söz konusu olabilir.
Patlamanın meydana geldiği mekanın bodrum katında olması (kapalı ve dar alan) ve yeterince havalandırmanın bulunmaması patlamanın etkisini de artırmış olabilir.
Bu tür maddelerin bilinçsiz ve tehlikelerinin bilinmeden kullanılmasının can ve mal kayıplarına neden olacağı aşikârdır. Bu nedenle bu tür işyerlerinin, mücavir alan dışında ve daha güvenli ve risk önlemleri alınmış alanlarda hizmet vermesi toplum sağlığı, mal ve can güvenliği açısından daha doğru olacağı kaçınılmazdır. Bu tür işyerleri açıldıktan sonra da konusunda uzman kişiler tarafından olağan ve ani denetimlerin yapılarak bunların açılma şartlarına uygun olarak çalışıp çalışmadıkları sürekli olarak kontrol edilmelidir.
- Yayına Giriş Tarihi
- 06.06.2013
- Güncellenme Zamanı
- 07.05.2025
- Okunma Sayısı
- 877