KMO

PROBLEM ÇÖZME TAKTİKLERİ ``NE GEREK VAR` SEMİNERİ

    Yayına Giriş Tarihi: 15.05.2020  Güncellenme Zamanı: 15.05.2020 15:36:38  Yayınlayan Birim: ANKARA ŞUBE  
 

Güncellenme Zamanı: 15.05.2020 15:35:12

Değerli Üyelerimiz;

 

23 Mayıs 2020 tarihinde saat: 16:30‘da Özcan Beşergil ile  Zoom üzerinden Problem Çözme Taktikleri ‘‘Ne Gerek Var‘ semineri gerçekleştirilecek olup, katılım ücretsizdir. Seminer linki, etkinlik öncesinde mail olarak katılımcılara ulaştırılacaktır. Etkinliğimiz, Türkiye geneli üyelerimiz ve öğrenci üyelerimize açıktır. Seminer için kontenjanlar 100 kişi ile sınırlıdır.

Sağlıklı günler dileriz.

 

 

Başvuru formu için  tıklayınız.

 

 

Problem Çözme Taktikleri

"Ne Gerek Var"

Problem: Birey veya toplumların karşılaştığı veya başarıları için çözülmesi zorunlu olan güçlüklerdir.

Herkes her zaman bir yerlerde sorunlar ile karşılaşmış ve bunları çözmüştür. Problemler çözülüyor ki kişiler başarıya ulaşıp hayatlarını sürdürüyor toplumlar gelişip güçleniyor.

O zaman sorun çözme yetenekleri, stratejileri, taktikleri üzerinde düşünmeye veya konuşmaya NE GEREK VAR?

Çünkü gelişen teknolojik şartlarda ve acımasız rekabet ortamında, karşılaşılacak problemler;

·  Çoğu zaman karmaşık olacaktır.

·  Aynı zamanda birden fazla problem ile karşılaşılabilecektir.

·  Bu problemler birbirinden bağımsız olabileceği gibi bağlantılı da olabilecektir.

·  Her bir problemin birden fazla çözüm alternatifi olacaktır.

·  Problemin karmaşıklığı arttıkça çözüm alternatifleri de artacaktır.

Bu durumlara karşı, kişilerin problem çözme yeteneklerinin de o kadar yüksek olması ve taktikleri o kadar etkin kullanması gerekir.

Problem çözme taktikleri ve stratejileri, günümüzde birçok ülkede ilgi ile üzerinde durulan bir konudur. Kuruluşlar, özellikle kişiler, robot teknolojileri geliştikçe, hayatta kalabilmenin ancak problem çözme yeteneklerini hem kuruluş temelinde hem kişisel temelde yükseltmek ile mümkün olabileceğini ayırdına varmışlardır. Aksi halde robotların veya gelişmiş kuruluşların kendilerinin yerini alması kaçınılmaz olacaktır.

Bu sohbette problem çözme yetisinin kişi ve kuruluşları nasıl etkileyebileceği örneklerle konuşulurken "etkin bir problem çözücü" olmanın genetik miras ile ilgisinin çok yüksek olmadığı, kişi ve kuruluşların önce konuyu idrak etmeleri sonra da çabalarının gerektiği anlatılmaya çalışılacaktır.

 

Daha uzun sürelerle yapılacak bir seri "Seminerde", "problem çözmeye hazır bir düşünce disiplini oluşturulması" örneklerle anlatılacaktır.

Daha sonra "problem çözme taktikleri" sistematik olarak tanıtılacak ve uygulama örnekleri verilecektir.

Düşünme disiplini kapsamında;

·  Etkin bir problem çözücünün özellikleri ve davranış şekilleri gösterilecektir.

·  Risk nasıl alınır?

·  Vizyon nasıl geliştirilir?

·  Paradigma öncüsü nasıl olunur?

·  Zihinsel kitlenmeler nelerdir?  Örneklerle gösterilecektir.

Taktik adamları,

·  Gerçek problemin doğru tanımlanması,

·  Çözüm seçeneklerinin yaratılması,

·  En uygun çözümün seçimi,

·  Çözümün nasıl gerçekleştirileceği,

·  Nihai irdeleme (Çözüm, problem tanımına tam cevap vermiş midir? Etik midir? Kişiler, kuruluşlar ve çevre için güvenli midir?)   Örnekler üzerinde anlatılacaktır.

Problem çözme taktik ve stratejilerinin bir düşünme ve davranış şekli haline getirilmesi gerekir. Sadece 2 günlük bu seminerde katılımcılara bu yeteneklerin kazandırılacağı aşırı bir iddia olur. Ancak, anlatımlar çoğunlukla gerçek hayattan alınan örneklerle destekleneceğinden, katılımcılar ciddi şekilde uyarılmış ve aydınlatılmış olacaktır. Gerek kurumsal gerek kişisel yeteneklerin şekillendirilmesi için daha uzun süreli eğitim uygulamalarına gereksinim duyulmaktadır. Zamana yayılmış 30 saatlik gibi programların rekabetçi ülkelerde gerçekleştirildiği bilinmektedir.              

 R. Özcan BEŞERGİL

 

 

R. Özcan Beşergil kimdir?

Kimya Mühendisi. Ankara Üniversitesi ve University of Southern California USA, MS. mezuniyetinden sonra, Petkim Yarımca Kompleksi Etilen Fabrikasının start-up döneminde vardiya mühendisi olarak meslek hayatına başlamıştır. 1983 yılında Petkim Aliağa Kompleksinin montajının tamamlanarak devreye alınmasında Kompleks Başkanı olarak çalışmış, 11 proses fabrikası ile 7 yardımcı tesis, 1986 yılı ilk yarısında başarı ile üretime geçirilmiştir. Petkim`den 1996 yılında ayrılarak, Carmeuse-Belçika şirketinde CEO olarak 2002 yılına kadar çalışmıştır.

2002 yılı güz döneminden bu yana, Ege Meslek Yüksek Okulu ve Ege Üniversitesi Kimya Mühendisliği bölümünde Kimya Mühendisliği ilgili çeşitli konularda ders vermektedir. Kimya Mühendisliği Bölümünde üstlendiği dersler; ChE-117 Strategies in problem solving, ChE-116 Technical communication yanında seçmeli ders olarak, "Plant start-up", "Investment steps and engineering contracts", "Instrumentation and flow sheeting", "Corrosion and preventions" konuları bulunmaktadır.

 

Okunma Sayısı: 259

Ankara Şube Kaynaklı Haberler »
Tüm Haberler »

 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME