KMO

15 EKİM 2011`DE `AÇLIĞA KARŞI: YAYGIN ÜRETİM, HAKÇA BÖLÜŞÜM` BAŞLIKLI DÜNYA GIDA GÜNÜ SEMPOZYUMU GERÇEKLEŞTİRİLDİ

    Yayına Giriş Tarihi: 16.10.2011  Güncellenme Zamanı: 28.08.2013 15:12:33  Yayınlayan Birim: GENEL MERKEZ  
 

Güncellenme Zamanı: 04.05.2013 11:22:37

“16 Ekim Dünya Gıda Günü” dolayısıyla Gıda, Kimya ve Ziraat Mühendisleri Odalarının her yıl ortaklaşa düzenlediği etkinlerde bu yıl konu yine “açlık” oldu. Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde gerçekleştirilen “Açlığa Karşı; Yaygın Üretim, Hakça Bölüşüm” sempozyumunda açlığın nedeninin adaletsiz dağılım ve var olan ekonomik-politik sistem olduğu vurgulandı.

 Sempozyumun açılışında düzenleyici üç oda adına konuşan Gıda Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Petek Ataman, dünyada 1 milyar aç insan olduğunu belirterek, "Çevre ve iklim değişikliği sorunlarına rağmen insanlar yeterli beslenebilir ama adaletsiz dağılım söz konusu. Gıda serbest piyasa koşullarında bir meta haline geldi. Bu şekilde siyasi ve ekonomik yaklaşım devam ettikçe bizler açlığı konuşmaya devam ederiz" dedi.

TMMOB Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Mustafa Erdoğan da, açlığın nedeninin iklim değişikliği olarak yansıtılmaya çalışıldığını söyleyerek, "Hastalığa ve ölüme yol açan, insanların potansiyel çalışma güçlerini azaltan, çocukların öğrenme kapasitelerini etkileyen, insanlığın barış ve refah içerisinde yaşamasına engel olan açlıkla mücadelede, özellikle gelişmiş ülkelerin refah paylarını gelişmemiş ülkelerle paylaşmasının gerekliliği kaçınılmaz bir olgu olarak karşımıza çıkmaktadır. Somali‘de ve Afrika kıtasının birçok ülkesinde yaşananlar iklim ve kuraklığın bir sonucu olarak yansıtılmakta, açlık bu kıtada yaşayanların kaderiymiş gibi sunulmaktadır. Açlık ne küresel iklim değişimin bir sonucu, ne de insanların kaderidir. Açlığın sebebi, gelişmiş ülkelerin daha fazla sömürme isteği, kapitalizmin yarattığı adaletsiz bölüşüm sistemidir. Dünya ekonomik sistemi nedeniyle ürün ve üretim tercihlerindeki değişiklikler sonucu tarımdan çekilen insan gücü, bitmeyen savaşlar, hastalıklar ve tüm bunların altında yatan ekonomik sistemdir açlığı yaratan. Yarattıkları drama karşı timsah gözyaşı dökenlerin, eşitsizliği yeniden üreten, var olan politikalarla bu sorunlara çare bulunacağı şeklinde ham hayaller peşinde koşanların öncelikle bunu kabul etmesi gerekir" diye konuştu.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) temsilcisi Mustapha Sinaceur ise gıda sektöründe son 30 yılın en yüksek fiyat artışlarının yaşandığına dikkat çekerek, gıda fiyatlarındaki ani iniş-çıkışların en fazla yoksul kesimi etkilediğini söyledi. Türkiye‘ye yapılan gıda yardımlarının, gıda sektörünü daha iyi duruma getirdiğini iddia eden Sinaceur, 83 milyar dolar ile tarımın düzene girebileceğini savundu.

Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık ise Sinaceur‘u eleştirerek, "Dünyada kriz varken bizim ülkemizde kalkınma oranı yüzde 7 olarak açıklanıyor, BM Temsilcisi gıda sektöründe yapılan yardımlarla ‘iyi‘ olduğumuzu söylüyor. Biz de inanalım. 40 defa söylersen olur sözünden ileri gelerek, 40 defa iyisiniz denirse nasıl iyi olacağımızı öğreneceğiz" diye konuştu.

Açılış konuşmalarından sonra sempozyumun ilk oturumunda "Tarım ve Gıdanın Ekonomi Politikası" konusu ele alındı, ikinci oturumda öğrenciler "Açlık Sorunu ve Gelecek Beklentisi"ni konuştular. Sempozyum Kimya Mühendisleri Odası Başkanı Sayın Mehmet Besleme‘nin oturum başkanlığını yaptığı, "Gıda ve Tarımın Geleceği" konulu panelle sona erdi.

Okunma Sayısı: 290

Tüm Haberler »

 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME