KMO

ULUSLARARASI TEMİZLİK VE KİŞİSEL BAKIM ÜRÜNLERİ VE ÜRETİM TEKNOLOJİLERİ SEMPOZYUMU SONUÇ BİLDİRGESİ YAYIMLANDI.

    Yayına Giriş Tarihi: 18.12.2013  Güncellenme Zamanı: 18.12.2013 18:10:15  Yayınlayan Birim: GENEL MERKEZ  
 

Güncellenme Zamanı: 18.12.2013 18:10:09

07-09 Kasım 2013 tarihlerinde İzmir`de düzenlenen `Uluslararası Temizlik & Kişisel Bakım Ürünleri ve Üretim Teknolojileri Sempozyumu`nun Sonuç Bildirgesi yayımlanmıştır. Sonuç bildirgesi şöyledir;

TMMOB Kimya Mühendisleri Odası Ege Bölge Şubesi Koordinatörlüğünde "Uluslararası Temizlik & Kişisel Bakım Ürünleri ve Üretim Teknolojileri Sempozyumu ve Sergisi" 7-9 Kasım 2013 Tarihlerinde İzmir Çeşme Altın Yunus Resort & Thermal Otel`de gerçekleştirilmiştir. Etkinliğe kayıt yaptırarak katılanların sayısı 276`dır. Bunun dışında bazı oturumlara izin alarak kayıt yaptırmadan izlemek isteyenler ile birlikte katılımcı sayısı 300`ü aşmıştır. Kayıtlı katılımcıların oranı yüzde 69 sanayi, yüzde 16 üniversite, yüzde 9 meslek odaları, yüzde 4 dernekler ve yüzde 2 kamu kuruluşlarındandır. Etkinliğin ikinci ve üçüncü günlerinde paralel oturumlar yer almıştır. 3. Gün sempozyum oturumlarına paralel olarak Çalıştay da düzenlenmiştir. 

Sempozyumda oturum ana başlıkları "Genel Bakış (1 oturum, 4 sunum), Hammadde ve Formülasyon (1 oturum, 5 sunum), Üretim Teknikleri ve Teknolojileri (4 oturum, 18 sunum), Mevzuat ve Standardizasyon (2 oturum, 8 sunum), Tekstil Uygulamaları (1 oturum, 3 sunum), Tasarım (1 oturum, 4 sunum), Sağlık (2 oturum, 7 sunum), Pazarlama (1 oturum, 3 sunum) ve Yeni Yaklaşımlar (1 oturum, 2 sunum)" olmak üzere toplam 13 oturum ve 54 sunum yapılmıştır. Sempozyum ile birlikte Sıvı Deterjanlarda Sorunlar ve Çözümleri başlıklı 3 sunum içeren çalıştay da gerçekleşmiştir. Türkiye`den ve yurt dışından toplam 24 çağrılı konuşmacı yer almıştır. Bunun yanında sempozyumda 6 adet poster sunulmuştur. Sunumların yüzde 13`ü yurt dışındandır. Etkinliğe 6 farklı ülkeden (Almanya, Amerika Birleşik Devletleri, Belçika, İngiltere, İspanya, Yunanistan) katılım olmuş, değerli uzmanlar katkıda bulunmuşlardır.

Bu etkinliğin Bildiri Özet Kitabında "Sergi Katılımcıları" başlığı altında bulunan kesimde ilgili meslek odaları, dernekler ve sektörde üretim ve ticaret yapan yerli, yabancı özel sektör firmaları olarak toplam 17 kurum ve kuruluş sergi alanında yer almıştır.

Sempozyumun ardından "Temizlik ve Kişisel Bakım Ürünlerinin Bilimsel ve Teknolojik Olarak Bugünü ve Geleceği" başlıklı panel düzenlenmiştir. Panel`de Muzaffer ÖZEN (Türk Standartları Enstitüsü), Selim ATAK (TC Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Daire Başkanlığı), Murat ORAL (TC Sağlık Bakanlığı Tıbbi Cihaz Kurumu), Prof. Dr. Ercüment KARASULU (ARGEFAR), Saadet ÇAĞLIN (TMMOB Kimya Mühendisleri Odası Ege Bölge Şubesi), Prof. Dr. Selahattin YILMAZ (İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Kimya Mühendisliği Bölümü), Erkan BAYKUT (Türkiye Kimya Sanayicileri Derneği) ve Özgür POLAT (Kimyagerler Derneği,Sanayi Temsilcisi) konuşmacı olarak yer almıştır. Panel`de bugünkü durumun analizi ve geleceğe yönelik hedefler tartışılırken aşağıdaki konular ön plana çıkmıştır:

Sektörde başarıya ulaşmak için üniversite-sanayi-devlet üçlemesi önemlidir.

Üniversiteler sanayicinin ihtiyacını bilmediği için yapılan projeler raflarda kalıyor. Bu yüzden üniversite olaylara sanayici gözüyle bakabilmelidir.

Üniversite ve sanayi birbiri ile işbirliği yapmalı ve bu işbirliğini arttırmak için çaba göstermelidir. Türkiye`de sektörün geleceği bu işbirliğinden büyük yarar sağlayacaktır.

Üniversite öğrencileri, kendilerine yeni bir bakış açısı kazandırılması amacıyla, bu tür sempozyumlara katılmaya teşvik edilmeli, üniversitelerden öğrenci temsilcilerinin bu tür toplantılarda yer almaları sağlanmalıdır. Bu konuda en büyük çaba Kimya Mühendisleri Odası`na düşmektedir. 

Ülke olarak deterjan üretiminde ihracat oranlarımız düşmektedir. Deterjan ürünleri ihracatında düşüşün sürmesi beklenmekte ancak kişisel bakım ürünlerinde ihracat kapasitesi arttırılabilir. Üretimde kaliteyi artırmak genel hedef olarak belirlenmelidir. 

Ülkemizde çok çeşitli endemik tür var iken ve Bakanlık yerli üretimi desteklemekteyken bu alanda ilerlemenin yöntemleri araştırılmalıdır.

Avrupa Mevzuatı Bakanlık tarafından ulusal çıkarlarımız doğrultusunda uygun hale getirilmeye çalışılmaktadır.

Kural koyucu olmazsak, lider ülke olamayız. İnovasyonun standardize edilmesinde kural koyucu olmak önemlidir. Bu da sektörün aktif katılımı ile yapılabilir.

Sanayici istediği nitelikte eğitim almış mühendis bulamamaktadır.

Üretimde dışa bağımlı olmamız nedeniyle ihraç edilen ürünlerin kar marjı çok düşüktür. İthalatı azaltma yönünde çalışmalar yapılmaktadır. Katma değeri yüksek hammaddelerin Türkiye`de üretilmesini sağlamak için sanayi; üniversiteler ve Sanayi Bakanlığı ile iletişime geçmiştir. 

Merdiven altı kozmetik üretimi oldukça fazladır ve en büyük sorunlardan birisidir. Bu kayıt dışı üretimden dolayı rekabet olumsuz etkilenmektedir. Kayıt dışı üretimin önüne geçilmelidir bu konuda devletin denetim konusunu daha ciddiye alması gerekmektedir.

Hammaddelerin ithal, rakiplerin global olduğu şartlarda üretim yapılıyor. Bu açığı kapatmak için bilgi paylaşımı önemlidir. Üç büyük firma temizlik sektörünün % 95`ini elinde tutmaktadır.

Tarımsal ürünlerin sanayide kullanımında dikkatli olunmalı (sabun üretimi için dışarıdan yağ ithal ediliyor, kuzey ülkelerinde alglerden yağ üretimi çalışmaları var), Türkiye güneşi bol bir ülke, biz de alternatifler oluşturabiliriz.

İthal sentetik kimyasalları değil, kendi doğal hammaddelerimizi kullanarak katma değeri yükseltebilir ve cari açığımızı azaltabiliriz.

Biyosidal ürünlerin ruhsat aşaması uzun ve masraflıdır. Avrupa‘dan gelen ve Avrupa‘da henüz oturmamış olan biyosidal yasası Türkiye‘de sıkı bir şekilde uygulanıyor ve mağduriyet yaşatıyor.

Biyosidal ürünlerde ve kozmetik alanında desteğe ihtiyaç vardır. AB Normlarının uygulanmaya çalışılması sebebiyle süreç sancılıdır fakat Bakanlık yürüttüğü çalışmalarla standardizasyon oluşturmaya çalışıyor.

Haksız rekabeti ortadan kaldırmak için devlet denetimlerini arttırmalıdır.

Bilim, sermayenin tekeline giremez. Bilim etki altında kalmadan, yaratıcılık teşvik edilmelidir.

Sempozyum oturumları, çalıştay ve panelin sonucu olarak;

Dışa bağımlılığı azaltmak ve katma değeri arttırmak için Ar-Ge çalışmalarına önem vermeliyiz. Bu nedenle üniversite-sanayi işbirliğini arttırmalıyız. Tübitak ve Santez destekli projeler yapılabilir.

Kayıt dışı üretimin önüne geçilmelidir bu konuda devlet denetimi arttırmalıdır.

Üniversitelerin, sanayinin ve kamunun katılımı ile bu tür toplantı, panel ve sempozyumlar yapılmalı ve bilgi paylaşımı sağlanmalıdır.

Sempozyum sonrası etkinlik değerlendirme anketinden alınan ve daha sonra odamıza yapılan geri dönüşlerden etkinliğin yararlı olduğu ve iki yılda bir tekrarlanmasının sektör ve bilim açısından gerekliliği vurgulanmıştır. Sempozyum süresince Sanayi,Kamu ve Üniversite Temsilcileri arasında değerli paylaşımlar, yeni işbirlikleri oluşmuştur.Bu paylaşımlar sektörün geleceğini oluşturma adına önemlidir,değerlidir.Katkısı bulunan tüm katılımcılarımıza teşekkür ederiz.

TMMOB Kimya Mühendisleri Odası
Sempozyum Yürütme Kurulu Başkanı
Prof. Dr. Gürel NİŞLİ

Okunma Sayısı: 1031

Tüm Haberler »

 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME