KMO

6. ULUSLARARASI AMBALAJ KONGRESİ SONA ERDİ

    Yayına Giriş Tarihi: 15.09.2010  Güncellenme Zamanı: 12.08.2013 16:20:39  Yayınlayan Birim: GENEL MERKEZ  
 

Güncellenme Zamanı: 07.05.2013 15:01:15

6. Uluslararası Ambalaj Kongresi Sona Erdi

 Ambalaj ve gıda güvenliği, Ambalaj ve çevre, Ambalajda yenilikler, Tasarım ve pazarlama, Lojistik konularının ağırlıklı olarak işlendiği, 16-18 Eylül 2010 tarihleri arasında, İstanbul Kültür Üniversitesinde, Ege Bölge Şubemiz tarafından gerçekleştirilen 6. Uluslararası Ambalaj Kongresi sona ermiştir. Kongre hakkındaki ayrıntılı bilgiye ise www.ambalajkongresi.org web adresinden ulaşabilirsiniz. Odamız Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Nurten Akbulut‘un yapmış olduğu kongre açılış konuşması ise haberin devamındadır

 

Sayın Konuklar, Değerli Katılımcılar ve Sevgili Meslektaşlarım;

Kimya Mühendisleri Odamız tarafından 13 yıldır gelenekselleştirerek sürdürdüğümüz Uluslar arası Ambalaj Kongresinin VI. buluşmasına hoş geldiniz. Hepinizi Kimya Mühendisleri Odası adına saygı ve sevgi ile selamlıyorum.

Geleneksel olarak İzmir ilinde olgunlaştırdığımız bu kongrenin, VI.`sını 2010 yılında İstanbul`da organize ediyoruz. Başta Ambalaj Sanayicileri Derneği olmak üzere, sektörün ve meslektaşlarımızın talebi ve özellikle de 2010 yılında İstanbul`un Avrupa Kültür Başkenti ilan edilmesi bunun başlıca nedenleridir.

Değerli Katılımcılar,

Ambalaj modern dünyanın olmazsa olmazıdır. Ürünlerin biyolojik/fiziksel bozunmadan korunması, uzun raf ömrü ve tüketiciyi bilgilendirmek gibi sağladığı birçok fayda bulunmaktadır. İmalat sanayisinin başından sonuna kadar ambalajın önemi büyüktür. Özellikle de ambalajlama olmadan ürünü pazara sunmak neredeyse imkânsızdır.

Ambalaj sektörü, imalat sanayine servis vermesi yanısıra ambalaja destek veren tüm sektörleri de kendi içinde barındırmaktadır.

2850 küçük-orta ve büyük işyerinin ve 90,000-100,000 kişinin istihdamının gerçekleştiği bir sektördür. 2009 verilene göre 4,798,000 ton üretim ve 6,17 Milyar $ ekonomik büyüklüğe sahiptir. İmalat sanayi ile ilişkili olarak sektörün en yoğun olduğu il İstanbul ve ikinci sırada ise İzmir-Manisa yer almaktadır.

Kimya mühendisleri gözüyle ambalaj malzemesi; polimer, kağıt, cam, metal, ahşap, kompozit demektir. Bunun dışında yardımcı maddeler yapıştırıcı, mürekkep ve solvent gibi malzemelerdir. Kongremizde bu temel hammaddeler ve yardımcı malzemelerdeki yenilikler, araştırmalar ve üretim teknolojileri ele alınacaktır.

Dünyamızın küresel ısınma gerçeği ile yüzleştiği bu günlerde, hammaddeleri sadece ekonomiklik, fiziksel ve işleme özellikleri ile değerlendirmemiz tek başına yeterli değildir. Bunların çevreye etkilerinin de mutlaka değerlendirilmesi gerekir. Bu yüzden kongre düzenleme kurulumuz, kongre kapsamında doğa dostu hammadde ve teknolojiler başlığı altında doğa ve çevre üzerine sunumlar toplamışlar ve tartışılmasını sağlayacaklardır. Pazarlama unsuru olarak çok kullanılmaya başlayan doğa dostu teknolojilerin bilimsel olarak irdelenmesi, konu hakkında doğru, yalın bilgilerin üretilmesi bu kongremizin özgün yanlarından birisi olacaktır.

Yine aktif, akıllı, nano ambalajlar artık sektörün önemli kavramlarındandır bu teknolojilerde kongre boyunca ele alınacaktır.

Ambalaj sektörünün diğer bir özelliği de emek yoğun değil, makine yoğun bir sektör olmasıdır. Makine ve ekipmanlar kongremizin önemli başlıklarında biridir.

Sektörde önemli bir yer tutan gıda ambalajları ve bu bağlamda gıda güvenliği de kongremizde tartışılacaktır.

Burada hemen şunu vurgulamak gerekiyor; Kimya Mühendisleri Odası ve diğer mühendis odalarının yıllarca verdikleri çabalar sonucunda yerleşmiş olan, Gıda ve gıda ile temas eden ambalaj sektöründeki sorumlu yöneticilik mevzuatı ne yazık ki, mevcut iktidar tarafından budanarak yeniden düzenlenmiştir. Bu düzenleme sadece kimya, ziraat, gıda ve makine mühendislerinin aleyhinde değildir, aynı zamanda kamunun, halkın ve gıda güvenliğinin aleyhindedir. Bunu daha iyi anlatmak için PAGEV`in 2009 yılı Türk plastik ambalaj sektörü değerlendirme raporunda yer alan önemli bir veriyi sizlere sunuyorum. Sektörde plastik gıda ambalaj mamülleri üreten 201 firma mevcuttur ve bunların %41,3`ü 10 kişinin altında çalışanı olan küçük işletmelerden oluşmaktadır. Bu tek veri bile Sorumlu yöneticilik istihdamı yönünden bizim ne kadar haklı olduğumuzu göstermektedir.

Kongrenin önemli başlıklarından bir diğeri de geri dönüşüm ve ambalaj atıklarının yönetimidir. Ülkemizde atıkların kaynakta ayrıştırılması, toplanması ve yeniden değerlendirilmesi, ilgili politikalar ve uygulama eksikleri içersinde ambalaj atıklarının toplanma görevini belediyelere devrederek sorun çözmeye çalışılmaktadır. Kongremizde konunun bütünlükçü bakışla değerlendirilmesi ve tartışılmasını umuyorum.

Sevgili Arkadaşlar,

Son olarak, Kimya Mühendisleri Odası, toplumsal sorumluluğunun bilinci içerisinde meslek alanlarında düzenlediği etkinliklerle, alanların sorunlarını ortaya çıkarıp çözüm önerileri geliştirmek gerekliliğinin bilincindedir ve bu görevi layıkıyla yerine getirmeye çalışmaktadır. Kimya Mühendisleri Odamız gerçekleştirdiği -Tarımdan enerjiye, kağıttan ambalaja, tekstilden boyar maddelere, ilaçtan tehlikeli kimyasallara, maden ve minerallerden çimentoya, boyadan yapı malzemelerine, yüzey aktiflerden, geri dönüşüm teknolojilerine, gıdadan yemeklik yağlara, biyolojik süreçlerden, çevre ve atıkların değerlendirilmesine kadar-, burada sayamayacağımız daha bir çok uygulama alanında düzenlediği ulusal ve uluslar arası kongre ve sempozyumlarla, ülkesine ve halkına değer katmaya devam etmektedir.

Kimya mühendislerini ve sevgili öğrenci arkadaşlarımı, KMO çatısı altında bizlerle beraber, mesleğimize ve ülkemize yönelik öneri ve düşünce geliştirmeye, birlikte üretmeye, bilgi ve deneyimlerimizi paylaşmaya çağırıyoruz.

Değerli Katılımcılar,

Her ürün gibi bu kongremiz de bir emeğin sonucudur. Bu nedenle düzenleme, bilim, danışma ve yürütme kuruluna, katkı sağlayan bildiri sahiplerine, sergi alanında yer alan sektör temsilcilerine, özellikle değerli hocamız Gürel NİŞLİ`ye, Ambalaj Sanayicileri Derneği ve Ege Bölge Şubemiz Yöneticilerine, odamız çalışanlarına, öneri ve soruları ile kongremizi zenginleştirecek siz değerli katılımcılarımıza teşekkür ediyoruz.

Bu kongre`nin ülkemize, Ambalaj sektörüne önemli katkılar sağlıyacağına özellikle kimya mühendisleri ve biyomühendis meslektaşlarımızın istihdamını artıracağına olan umudumu belirterek hepinize KMO adına saygılarımı sunarım.

M. Nurten Akbulut
TMMOB Kimya Mühendisleri Odası

Yönetim Kurulu adına 

Okunma Sayısı: 304

Tüm Haberler »

 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME