KMO

KİMYA MÜHENDİSLERİ BİR KEZ DAHA UYARIYOR, YÜZME HAVUZLARI VE HAVUZ SULARI TEHLİKE SAÇIYOR!!!

    Yayına Giriş Tarihi: 02.07.2015  Güncellenme Zamanı: 02.07.2015 14:17:41  Yayınlayan Birim: GÜNEY ŞUBE  
 

Güncellenme Zamanı: 02.07.2015 14:18:20

Kimya Mühendisleri Bir Kez Daha Uyarıyor

YÜZME HAVUZLARI ve HAVUZ SULARI TEHLİKE SAÇIYOR!!!

Yağışlarla birlikte bir türlü girilemeyen gecikmiş yaz mevsimine rağmen bu yıl da yüzme havuzları ve havuz suları tehlike saçmaya devam ediyor. Havuz ve havuz suyu temizlenmesi ve şartlandırması ile ilgili özellikle sıcakların artmasına paralel neredeyse her gün insan ve çevre sağlığını tehdit eden olaylar yaşanıyor.

Sağlık Bakanlığı tarafından 27886 sayılı "Yüzme Havuzlarının Tabi Olacağı Sağlık Esasları ve Şartları Hakkında Yönetmelik" 6 Mart 2011 tarihinde yayınlanarak yürürlüğe girmişti. Yönetmelik; yüzme amacıyla kullanılan açık ve kapalı yüzme havuzları ile sularının hijyenik şartlara uygunluğu, yüzme havuzu sularının kalite standartlarının belirlenmesi, denetlenmesi ve izlenmesi ile ilgili usul ve esasları düzenlemek amacıyla çıkarılmıştı. Daha sonra 15 Aralık 2011 tarihinde28143 sayılı bir yönetmelikle mevcut yönetmeliğin bazı maddeleri yeniden düzenlenerek yürürlüğe konulmuştu.

Bütün bu yönetmeliklere rağmen her yıl özellikle turizm bölgelerinde havuz ve havuz sularının temizlenmesi ve şartlandırılmasında önemli sorunlar yaşanmakta ve insan sağlığı ciddi olarak etkilenmektedir. Yüzme havuzlarında; dezenfektanlar, çöktürücüler, yosunla mücadele ürünleri, PH düzenleyiciler, sertlik stabilizatörleri, filtre ve yüzey temizleyiciler gibi değişik kimyasal maddeler kullanılmaktadır.

Görüleceği üzere bu amaçla kullanılan kimyasallar birbirinden farklı özellikte olup eksik ya da aşırı kullanımı veya birbirleri ile etkileşimleri sonucu ortaya çıkan zararlı- zehirleyici gazların çevreye yayılması ya da havuz ve havuz sularının gerçek anlamda temizlenememesi sonucu insan sağlığını tehlikeye düşürmektedir. Havuz ve havuz suyunun yetersiz temizlenmesi durumunda mantar, astım, enfeksiyon, hepatit, zehirlenmeler ve alerji en sık rastlanılan sağlık sorunlarından olup, kanser riskini de yükseltmektedir.

Havuz ve havuz suyu temizliği başlı başına bir mühendislik hizmetidir. Yönetmelik, havuzların kullanıma hazırlanması için bu konuda eğitim almış en az lise mezunu Havuz Suyu Operatörünü tanımlamaktadır. Yaşanılan sorunlar bu operatörlerin eğitiminden başlamaktadır. MEB Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü 2012 yılında hazırladığı " Havuz Suyu Operatörlüğü Modüler Programı`nda" bu eğitimleri Kimya Mühendisliği alanı ile ilgisi olmayan Tesisat Teknolojisi, Makine, Elektrik-Elektronik, İnşaat meslek disiplinlerine açmıştır. Sorun, yanlış meslek disiplinlerinden gelen bu kişiler tarafından verilen eğitimden başlamaktadır. Meslek uzmanı olmayan kişilerden eğitim alan operatörlerin ne kadar ve hangi düzeyde eğitim aldığı ve yetiştiği konusu tartışılmalıdır. Havuz ve havuz suyunun işletmesi başka, kimyasal olarak temizlenmesi ve şartlandırılması başka bir şeydir.

Yukarıda görüleceği üzere meslek uzmanı olmayan kişilerce verilen eğitim (!) sonrası yetiştiği farz edilerek yetkilendirilen kişiler tarafından havuz ve havuz suyunun şartlandırılmasında her yıl binlerce sağlık vakası yaşanmaktadır. Klorlu bileşiklerle asitlerin birlikte kullanılması sonucu zehirli gaz çıkması ile zehirlenmeler(Yaklaşık 10 gün önce Bursa`da bir yüzme havuzunda kullanılan kimyasallardan çıkan klor gazından 35 çocuk zehirlenmiştir.), astım, enfeksiyon, hepatit, mantar, alerjik hastalıklar, havuz giysilerinin ağarıp yıpranması en sık görülen sorunlardır. Ciddi bir turizm potansiyeli olan ülkemizde bu denli amatörce hataların yaşanması kabul edilemez bir durumdur. 

Bu nedenle sorunun çözümü için;

-Havuz suyu operatörlüğü eğitimi; Kimya Mühendisleri veya yakın bir meslek disiplini tarafından sadece meslek odalarınca verilmelidir.

-Eğiticilerin bu konuda eğitim almış ve mühendis odaları tarafından yetkilendirilmiş olması gereklidir.

-Eğitim sonucu alınan belge her beş yılda bir eğitim tekrar edilerek yenilenmelidir.

-Sağlık Bakanlığı tarafından onaylı dezenfektanlar ve havuz suyu kimyasalları kullanılmalıdır.

-Stabilizatörlü klor bileşikleri sadece açık yüzme havuzlarında kullanılmalıdır.

-Sağlık Bakanlığı, İl Sağlık Müdürlüğü ve İl Çevre Müdürlükleri elamanlarının sayıca yetersiz kalması nedeniyle her ay yapılması gerekli periyodik kontroller zamanında yapılamamaktadır. Bu nedenle ilgili yönetmeliklerde değişikliklere gidilerek ilgili meslekler için (Kimya ve Çevre Mühendisliği, Tıp) mesul müdürlük- kontrol mühendisliği yeniden tanımlanmalı, havuz ve havuz suyu ile havuz suyu operatörlerinin bu kişilerce daha sık aralıklarla (15 günde bir gibi) kontrol edilmesi sağlanmalıdır.

 

http://www.cukurovapress.com/haberdetay/Yuzme-havuzlari-tehlike-saciyor_/6917

http://www.egehaber.com/m/bolge/dha-cukurova-bolge-spor-haberleri-1-h46276.html

Okunma Sayısı: 286

Güney Şube Kaynaklı Haberler »
Tüm Haberler »

 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME