KMO

IŞIKSOY TEKSTİL FABRİKASI YANGININA DAİR AÇIKLAMADIR

    Yayına Giriş Tarihi: 28.12.2015  Güncellenme Zamanı: 28.12.2015 15:38:34  Yayınlayan Birim: BURSA ŞUBE  
 

Güncellenme Zamanı: 28.12.2015 15:25:20

27.12.2015 tarihinde DOSAB bölgesinde faaliyet gösteren Işıksoy Tekstilde çıkan yangın ile ilgili, Kimya Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Mehmet Kırka olay yerine giderek incelemede bulunmuş olup hem Bursa Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Amiri hem de Firma Yetkilileri ile görüşerek aşağıdaki tespitleri oluşturmuştur.

Dün öğle sıralarında başlayan yangın bu sabah saat 10.00 itibariyle kontrol altına alınmış ve soğutma çalışmaları devam etmektedir. Bölgede bulunan yoğun duman çıkışı soğutma çalışmaları kaynaklıdır.

Bursa Büyükşehir Belediye İtfaiye Amiri ile yapılan görüşmede, depoda tavana kadar iplik ve kumaş stokunun olduğunu, bu nedenle söndürme işleminin zorlaştığı ve stok fazlalığından kaynaklı tutuşma riskinin yüksek olduğu belirtilmiştir. Yangına ilk müdahalenin çalışan işçiler tarafından yapıldığı belirtilmiş olup,  kesin nedenin yapılacak olan bilirkişi incelemesinden sonra ortaya çıkacağı  düşünülmektedir. Firma yetkilileri ile yapılan görüşmede ise yangının elektrik kontağı kaynaklı olabileceği belirtilmiş ve  yangının kimyasal madde depolarına sıçraması sonucu kimyasalların yaratacağı etkiden korkarak çalışanların ortamdan uzaklaştıkları bilgisi verilmiştir.

Hep söylediğimiz gibi; Kentimizde sanayi bölgelerinin yoğun olmasından kaynaklı, Yangında can ve mal kaybını önlemenin ve azaltmanın başta gelen yolu, yangına neden olabilecek riskleri ortadan kaldırmaktır. Bunun içinde 6269 sayılı Kimyagerlik ve Kimya Mühendisliği hakkındaki kanun metni kapsamındaki Sorumlu Müdür bulundurma zorunluluğu, Patlamadan Korunma dokümanları, binaların yangından korunması hakkında yönetmelik, olası kimyasal yangınlara karşı verilecek eğitimler, İş Sağlığı ve Güvenliği, Kimyasal Maddelerle Çalışmalarda Sağlık ve Güvenlik Önlemleri Hakkında Yönetmeliklerin tamamını kapsayan Organize sanayi Bölgelerinde bulunan fabrika depolarının geçmiş de olduğu gibi şimdi de odamız tarafından denetim faaliyetlerinin devam edilmesine ihtiyacı olduğu ortadadır.  Kimyasal maddelerin depolanma ve kullanım koşullarına yönelik hazırladığımız raporlar OSB bölge müdürlükleri, denetime konu olan firma yetkilileri ve en önemlisi danışmanlık yolu ile Organize Sanayi Bölgesi ve Büyükşehir itfaiye yetkileri ile paylaşılarak olası faciaların önüne geçilmesi sağlanacaktır. Ayrıca yangın esnasında ve sonrasında açığa çıkan kimyasal gazların ortamda ve çevrede yarattığı etkilerinin değerlendirilmesi ve bu kapsamda gerek çalışanların gerekse yangın alanına yakın çevrede yaşayan insanlarda oluşabilecek sağlık sorunlarının da öncesinde bilinçli bir şekilde müdahale edilmesi olası yaralanma ve can kayıplarının önüne geçecektir.

Unutulmamalıdır ki yangın kimyasal bir olaydır. Bu sebeple her türlü yangın olayına müdahale uzmanlık gerektirmektedir.

Yangınların önlenmesinde alınacak tedbirler arasında, Depo Denetimlerinin yetersizliği ve kimyasallar ile temas halinde olan kişilerin bilgi eksikliği önemli bir faktördür. Kimyasal madde yangınlarının söndürülmesinde özel donanım, bilgi ve eğitim gereklidir. Bu bağlamda TMMOB Kimya Mühendisleri Odası olarak bu konuda eğitimlerin ve gerekli depo denetimlerinin yapılarak, kimyasalların güvenlik önlemleri, kullanılması, depolanması alanında var olan eksikliklerin giderilmesi konusunun önemini bir kez daha altını çizerek söylüyor ve uyarıyoruz.

Kentimiz, vatandaşlarımız, meslek ve meslektaşlarımız için mücadelemizi arttırarak sürdüreceğiz.

 

KMO Bursa Şube

Yönetim kurulu

 

 

 

 

Okunma Sayısı: 368

Bursa Şube Kaynaklı Haberler »
Tüm Haberler »

 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME