KMO

KMO İSTANBUL ŞUBE 45. DÖNEM ÇALIŞMA PROGRAMI

    Yayına Giriş Tarihi: 21.03.2016  Güncellenme Zamanı: 01.11.2016 10:36:40  Yayınlayan Birim: İSTANBUL ŞUBE  
 

Güncellenme Zamanı: 01.11.2016 10:33:48

Şubemiz 45. Dönem (2016-2017) Çalışma Programıdır.

45. DÖNEM YÖNETİM KURULU ÇALIŞMA PROGRAMI

Çalışma Anlayışımız

Altmış yıllık bir tarihi geçtiğimiz dönem geride bırakan TMMOB Kimya Mühendisleri Odası`nın İstanbul Şubesinin 45. çalışma döneminde görev verilen bizler mesleki sorumluluklarımız ve toplumsal sorumluluklarımız temelinde bir çalışma anlayışının bu dönemde de pratiğe geçmesi için hareket edeceğiz. 

Bizler salt mesleki sorunlarla boğuşup, gözünü dünyada ve ülkede olup bitene gözünü kapatan bir anlayışı reddediyoruz. Ancak bizler her türlü meseleye yaklaşırken ve bunlara dair görüş oluştururken, yettiği yere kadar meslek disiplinimizden aldığımız formasyonla yaklaşma, evrensel insani değerlere göre hareket etme gayretini her zaman taşıyacağız

Küresel ısınma, sosyal adaletsizlik, yükselen ırkçılık, teknolojinin emrine girmiş bilim, savaşlar, cinsiyetçilik, işsizlik, güvencesiz çalışma, iş cinayetleri, çevre kirliliği, kentsel rant gibi pek çok insanlık sorunuyla doğrudan ilgiliyiz. Tüm bu sorunlara hem kimya ve mühendislik biliminin bizlere kattığı bilgi birikimi ve bakış açısıyla hem de insan olmanın verdiği bilinç ile yaklaşacağımızı belirtiyoruz.

Demokratik, mesleki, kitlesel bir emek örgütü olan Odamız ve Birliğimizin tüm organları ve İstanbul Şubemizde emekten ve halktan yana, demokratik, adil ve üretken bir çalışma anlayışını hakim kılmak için tüm çabamızı sarf edeceğimizin bilinmesini isteriz.

KMO`nun en büyük şubesi olan İstanbul Şubesi`nin sadece gönüllü olarak göreve gelen Şube Yönetim Kurulu tarafından idare edilmesini doğru bulmuyoruz. Tüm şube çalışmalarının sağlıklı bir şekilde yürütülmesinin üye emeği ve desteği ile mümkün olduğunu düşünüyoruz. Bu amaçla oluşturulacak çalışma grubu ve komisyonlarda üyelerimizin çalışma imkanı bulması hem Odamız hem de Odamızın temsiliyetindeki meslek disiplinleri açısından gelişme sağlayabilecek bir imkandır. Bu imkanı tüm örgütlülüğümüzle birlikte yaratmak, bizler için öncelikli konulardan biridir.

Kimya Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi olarak emekli, çalışan, işsiz ve öğrenci üyelerimizle birlikte büyük bir aile olduğumuzu düşünüyoruz. Bu amaçla, mesleki ve toplumsal çalışmaların yanı sıra, üyelerimizin her türlü sorununa çözüm üretmeyi asli bir görevimiz olarak tanımlıyoruz. 

İlkelerimiz

Kimya Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi 45. Dönem Yönetim Kurulu olarak, temel ilkelerimizi, TMMOB ve KMO`nun 60 yıllık tarihinin yarattığı temel ilkeler olarak esas alıyoruz. Bu çerçevede TMMOB Kimya Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi;

  • Mesleki, demokratik, kitlesel bir emek örgütüdür.
  • Demokrat ve yurtsever karakterdedir; ırkçılığın, gericiliğin, cinsiyetçiliğin karşısındadır.
  • Siyasetin dar anlamını aşar, yaşamın her olayını siyasetle ilişkili görür.
  • Barıştan yanadır.
  • Özelleştirmeye karşıdır. Yer altı ve yer üstü doğal kaynaklarımızın tasarruf hakkının kamuda kalmasını savunarak, emekten ve çevreden yana üretim ve sanayileşme politikasını benimser
  • İnsan hakları ihlallerine karşıdır, insanlık onurunun korunmasından yanadır.
  • Örgütsel bağımsızlığını her koşulda korur, gücünü sadece üyesinden ve bilimsel çalışmalardan alır.
  • Karar alma süreçlerinde demokratik ve katılımcıdır.
  • Birliğimiz ve Odamız bünyesindeki tüm organlarda eşit temsiliyeti savunur.
  • Meslek ve meslektaş sorunlarının, ülkenin ve halkın sorunlarından ayrılamayacağını kabul eder.
  • Kamuoyu oluşturmaya yönelik çalışmalar içinde tartışmasız yer alır.
  • Halkın, meslek alanımızdaki konularda doğru bilgilenmesi, bilinç düzeyinin artırılması için araçlar üretir, yaygınlaştırır.
  • Demokratik kitle örgütleri ve sivil toplum örgütleri ile ilkeli ve demokratik işbirliği içerisindedir.
  • Meslektaş ve mesleğimizin gelişmesini sağlayarak meslek ve bilimsel ahlakın korunması için çalışmalar yürütür.
  • Kamu ve özel sektörde çalışan üye ve meslektaşlarımızın çalışma ve ekonomik koşullarının düzeltilmesi için çözüm önerileri geliştirir. Her türlü angaryaya, fazla çalışmaya, güvencesiz çalışmaya ve düşük ücretle çalışmaya karşı çalışmalar yürütür.
  • Odamızın temsiliyetindeki meslek disiplinlerinin istihdam alanlarını genişletmek, mesleğimizi tanıtmak için çalışmalar yürütür.
  • Güncel ve mesleki konularda, üyelerin bilgilendirilmesini sağlamak için eğitim, söyleşi ve seminerler düzenler.
  • Büyük endüstriyel kazalara proaktif yaklaşımı esas alır. Yaşanmış kazalar ve olasılıklar üzerinden bilgilendirici çalışmaları yapar.
  • Öğrenci Komisyonu`nun Odanın geleceği olarak görür. Öğrenci Komisyonunun çalışmalarında her türlü hiyerarşiden uzak, kariyerist bakış açılarını reddeden, kendi çalışmalarını özerk olarak yürüten bir organ olması için ön açıcıdır
  • Mesleğimiz ile ilgili yasal mevzuat çalışmalarını, mesleğimiz ve meslektaşlarımızın çıkarları doğrultusunda şekillendirilmesi sürecinde katkı koymaya çalışır.

Hedeflerimiz

Kitlesel tüm kurumlarda olduğu gibi, Odamızda da "örgütlenme çalışması" en öncelikli durumdadır. Şube olarak 45. dönemde en az 400 yeni üye kaydının ve 500 öğrenci kaydının gerçekleştirilmesi hedeflenmektedir. Bu nedenle;

  • Meslektaşlarımızın yoğun olarak çalıştığı en az 10 firmayla görüşme yapmak ve yazılı iletişimde bulunma.
  • İTO, İSO, KSP, İKMİB, İTKİB, İMMİB ve Yerel Yönetimlerle diyalog geliştirilmesi
  • Odayla ilgili fikirlerine ulaşabilmemiz için araç olarak anket çalışmasının hazırlanması,
  • Oda tanıtıcı sunumunun güncellenmesi,
  • KMO ve mesleği tanıtıcı bir video hazırlanması,
  • Üniversitelerin mezuniyet törenlerine katılınması
  • KMO Akademinin aktifleştirilmesi,
  • Öğrenci Komisyonu çalışmalarını yoğunlaştırılmasına öncülük edilerek; üniversitelerde tanıtım masaları açılması, güz dönemi başlarında tanışma etkinlikleri düzenlenmesi, teknik gezilerin organize edilmesi, düzenli şekilde devam eden staj çalışmaları ve geleneksel "Öğrenci Günleri" etkinliğinin devamlılığın sağlanması,
  • Sosyal medya araçlarının Şubemiz çalışmalarının duyurulması, yaygınlaştırılması amacıyla etkin kullanımının sağlanması,
  • Şubemiz bünyesinde kurulan Bilimsel ve Teknik Danışma Kurulu`nun (BİTEDAK) etkinliğinin ve kurula katılımın artırılması için çalışmaların yürütülmesi somut örgütlenme ve örgütsel faaliyetlerin yoğunlaştırılması hedeflerimizdendir.

Ortak hareket etme, birlikte mücadele etme, birlikte üretip, birlikte paylaşma kültürünün bir parçası olarak, emek ve demokrasi örgütleriyle bir arada durmanın önemli olduğunu düşünüyoruz. Bu amaçla,

  • TMMOB İstanbul İl Koordinasyonu (İKK) çalışmalarında aktif bir özne olarak yer almanın, TMMOB İstanbul İKK`nın komisyonlarında Şubemiz temsiliyetinin sağlanacağı, şube çalışma anlayışımız ve ilkelerimiz çerçevesinde, TMMOB İstanbul İKK ve bileşenleri ile ortak çalışmalar yürütmeyi bir görev olarak görüyoruz. 

Çalışma alanımızın olan İstanbul gibi bir metropolde yoğun iş temposunda çalışan üyelerimize Oda`nın nefes alıcı bir ortam olması ve üyelerimiz arasında sosyal olarak paylaşım ve dayanışmanın artırılması için çalışmalar yapılmasını planlamaktayız. Bu fikirlerimiz çerçevesinde somut olarak önümüze koyduğumuz hedeflerimiz:

  • Her yıl düzenli olarak Oda kahvaltısı, Oda yemeği, bahar pikniği ve tekne gezisi organize edilmesi,
  • Meslekte 40, 50 ve 60 yılını dolduran üyelerimiz için plaket törenlerinin düzenlenmesi,
  • Cumartesi günleri, şubemizde Yönetim Kurulu temsilcilerimizin bulunmasını sağlayarak üyeyle doğrudan diyalog ortamının geliştirilmesi
  • İki yıldır düzenli olarak devam eden, karikatür yarışmasının devamlılığın sağlanması şeklindedir 

Oda çalışmalarının üye katkısıyla geliştirilebileceği çalışma anlayışından hareketle, dönem içinde üye emeğinin ve katkısının hayat bulacağı çalışma aygıtlarının geliştirilmesi elzem durumdadır. Bu nedenle, mümkün olduğunca çalışmaların, şubemiz bünyesinde kurulacak komisyonlar ve çalışma grupları aracılığı ile yürütülmesi amaçlanmaktadır. Bu çerçevede ilk etapta (gerektiğinde süreç içerisinde de) belirli komisyonların kurulması hedeflenmektedir. Somutlarsak;

  • Sosyal İşler Komisyonu 

Şubemiz bünyesinde planlanan sosyal ve paylaşım etkinliklerinin organize edilmesinden sorumlu olacaktır.

  • Öğrenci Komisyonu 

Şube öğrenci komisyonu çalışmalarının planlanması, pratiğe dökülmesi, öğrenci üye örgütleme çalışmalarında lokomotif rolde olması ve çalışmalar ile ilgili Şube Yönetim Kurulu ile koordinasyonun sağlanması için çalışmaların sorumluluğunu üstlenecektir.

  • İşçi Sağlı ve İş Güvenliği (İSİG) Komisyonu 

İşçi sağlığı ve iş güvenliği alanında çalışan meslektaşlarımızın bir araya getirilmesinin sağlanması ile birlikte bu meslektaşlarımızın bilgi birikimlerinden faydalanmak, bilgi düzeylerinin artırılması ve alanla ilgili çalışmaların yürütülmesi amaçlanmaktadır.

  • Ücretli Çalışan ve İşsiz Mühendisler (ÜÇİM) Komisyonu 

Ücretli çalışan meslektaşlarımızın sorunları ile ilgili çalışmalar yapması, işsizlik sorunu ile ilgili istihdam alanlarının artırılması, kamuda meslek alanlarımızın kadro sayısının artırılması için çalışmalar yapması, TMMOB asgari ücretini uygulanması için politika belirlemesi hedeflenmektedir.

  • Sorumlu Müdürlük Çalışma Grubu 

Meslek alanlarımızda yasal mevzuatça düzenlenmiş "Sorumlu Müdürlük", "LPG Otogaz İstasyonu Sorumlu Müdürlük", "İstihdamı Zorunlu Personel" olarak tanım bulmuş alanlarda, işletmelerin ve denetim yetkisi bulunan kamu kurum ve kuruluşlarının bilgilendirilerek, meslektaşlarımızın çalışma alanlarının genişletilmesi hedeflenmektedir. Ayrıca kayıt dışı ve düşük ücretle çalışmanın engellenmesi için çalışmalar planlanmaktadır. Bu çerçevede şubemiz bünyesinde kurulacak çalışma grubu ile bu alanlarda çalışan üyelerimizin belgelerinin takibini yapılması, üyelerin düşük ücret şikayetlerinin alınarak ilgili mercilere iletilmesi, üyelere hukuksal yardımın verilmesi planlanmaktadır.

Şubemiz iç işleyişinin ve şubemiz çalışmalarının verimliliğini artırmak amacıyla şubemiz emekçileri ile şube yönetim kurulu arasında koordinasyonun daha etkin olması hedeflenmektedir. Bu amaçla;

  • Ayda bir düzenli olarak şube emekçilerimiz ile yürüme kurulu üyeleri arasında değerlendirme toplantısı yapılması,
  • Şube çalışmalarını altı aylık raporlar halinde e-rapor olarak üyelerle paylaşılması,
  • Bir etkinlik raporu hazırlanarak tüm şube çalışmalarının rapora düzenli olarak işlenmesi hedeflenmektedir. 

Meslek disiplinlerimizden hareketle, çalışma anlayışımız ve ilkelerimizin ışığında kamunun aydınlatılması için çalışmalar yürütülmesi hedeflenerek, bu konuda somut olarak;

  • 45. dönem boyunca en az 3 adet "Bilgilendirme Broşürü" hazırlanarak, yaygınlaştırılmasının sağlanması,
  • Laboratuvar Güvenliği konusunda bir el kitabının hazırlanması,
  • Biber Gazı Yasaklansın İnisiyatifi`nin çalışmalarının sürdürülmesinin sağlanması hedeflenmektedir.

Meslek alanlarımız ile ilgili baskı unsuru olmak için çalışmalar yürütülmesi olmazsa olmaz sorumluluklarımızdandır. Bu çerçevede;

  • Mevzuatta mesleğimizi ilgilendiren konulara müdahil olmak, şube görüşü oluşturmak bunun için Mevzuat Çalışma Grubu oluşturulması,
  • Enerji ve çevre konusunda oda politikası oluşturmak ve bu amaçlarla pratik iş üretmek için ilgili konuların bilimsel ve politik yönlerini ortaya döken sunumların hazırlanması, söyleşilerin yapılması, konuyla ilgili platformlara çalışmaların aktarılması,
  • Gayri Sıhhi Müesseseler (GSM) konusunda çalışmalar yapılması bu amçla İBB Ruhsat ve Denetim Müdürlüğü ile GSM Yönetmeliği üzerine görüşmelerin devam ettirilmesi,
  • Meslek alanlarımızda faaliyet gösteren işçi sendikaları ile ortak çalışmalar yapılması amacıyla İSİG, çevre, tehlikeli kimyasalların yönetimi konularında bilgilendirme söyleşi/panel gibi etkinliklerin düzenlenmesi hedeflenmektedir. 

Eğitim/söyleşi ve sempozyumların nitelik ve niceliğinin artırılması konusunda 45. dönem içinde mevcut çalışmaların güncellenmesi ve yeni çalışmalar üretilmesi hedeflenmektedir. Buna göre;

  • Şubemiz bünyesinde "Meslek İçin Sürekli Eğitim Merkezi" (KİMSEM)`in etkinliğinin artırılması bu amaçla; ücretsiz teknik eğitimlerin düzenlenmesi, bilgilendirme eğitimlerinin çeşitlendirilmesi, sorumlu müdürlük eğitimlerinin güncellenmesi,
  • Güncel ve teknik konularda söyleşilere devam edilmesi, en geç 2 haftada bir söyleşi organize edilmesi, bunların aylık programlarının oluşturulması,
  • Sempozyum/kongre/çalıştay çalışmalarının devam ettirilmesi, Ulusal Laboratuvar Akreditasyonu ve Güvenliği Sempozyumu (ULAG)`ın devam ettirilmesi ve  İSİG alanında yeni bir sempozyum/çalıştay planlanmaktadır.

45. Dönem Yönetim Kurulu olarak görevlendirilen bizler, tüm çalışmalarımızı planlarken, altmış yıllık TMMOB ve KMO kültürünün yarattığı birikim ve bilinç ile hareket ediyoruz. Örgütlü olma, birlikte mücadele etme ilkesinden hareketle, tüm meslektaşlarımızı şubemiz bünyesinde planlanan çalışmaları birlikte örmeye davet ediyor, birlikte üretmenin, paylaşma ve dayanışmanın hazzını birlikte yaşamak istiyoruz. 

TMMOB Kimya Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi 

45. Dönem Yönetim Kurulu

 

Dosyalar

45. Dönem Çalışma Programı (788 KB) (01.11.2016 10:14:55)

PDF uzantılı Makale dosyalarını veya diğer Ek Dosyaları okuyabilmeniz için
Acrobat® Reader®'ın bilgisayarınızda yüklü olması gerekmektedir.
Acrobat® Reader® yüklemek için

Okunma Sayısı: 100

İstanbul Şube Kaynaklı Haberler »
Tüm Haberler »

 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME