KMO

TMMOB VE ODA ONUR KURULLARI ORTAK TOPLANTISI 13 EKİM 2012 CUMARTESİ GÜNÜ İTÜ EVİ’NDE DÜZENLENDİ.

    Yayına Giriş Tarihi: 14.10.2012  Güncellenme Zamanı: 29.08.2013 17:46:52  Yayınlayan Birim: GENEL MERKEZ  
 

Güncellenme Zamanı: 30.04.2013 17:06:42

Oda onur kurulu üyeleri, oda onur kurulu raportörleri, soruşturmacılar ve oda bünyesinde onur kurullarına ilişkin sekretaryada çalışan personelin katılımıyla gerçekleştirilen toplantı TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı‘nın açış konuşmasıyla başladı. Daha sonra TMMOB Yüksek Onur Kurulu Üyesi Nevzat Uğurel Yüksek Onur Kurulu‘na gelen dosyalara ilişkin bir bilgilendirme, TMMOB Hukuk Danışmanı Avukat Nurten Çağlar Yakış da TMMOB Yüksek Onur Kurulu kararlarına karşı açılan davalarla ilgili bilgilendirme ve karar analizleri üzerine bir sunum yaptı. Toplantı, katılanların soru ve önerileri aktardıkları genel görüşme ile sona erdi.

 TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı‘nın konuşması şöyle:


Değerli Arkadaşlar,

TMMOB Yüksek Onur Kurulu ve Oda Onur Kurulları ortak toplantısına hoş geldiniz.

Yüksek Onur Kurulumuzun talebi ile yaptığımız bu toplantıda; Yüksek Onur Kurulu üyelerimiz, oda onur kurulu üyelerimiz, oda onur kurulu raportörleri, soruşturmacılar ve oda bünyesinde onur kurullarına ilişkin sekreteryada çalışan arkadaşlarımız, TMMOB ve odalarımızın hukuk danışmanı avukat arkadaşlarımız ve TMMOB Yönetim Kurulu üyelerimiz ile birlikteyiz.

Bu toplantıları, örgütümüzün gelişmesi, uygulamalarda ortaklaşma ve kurumsallaşma açısından çok önemsiyoruz.

Toplantının öğleden önceki bölümünde; TMMOB Yüksek Onuru Kurulu Üyemiz Nevzat Uğurel Yüksek Onur Kurulu‘na gelen dosyalara ilişkin bir sunum, TMMOB Hukuk Danışmanı Arkadaşımız Nurten Çağlar Yakış da TMMOB Yüksek Onur Kurulu kararlarına karşı açılan davalarla ilgili bilgilendirme ve karar analizleri üzerine bir sunum yapacak. Öğleden sonra ise hepinizin sorularıyla, önerileriyle katılacağı bir forum şeklinde geçecek.

Değerli Arkadaşlar,

Eğitim seminerimizin başında bu çalışmamızın girişi olması anlamında, size örgütümüzle ve ilgili mevzuatla ilgili birkaç hatırlatmada bulunmak istiyorum.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği 6235 sayılı Yasayla 1954 yılında kurulmuştur. Kuruluşunda 10 Odası ve 8.000 üyesi bulunan TMMOB, bugün 24 oda ve 400 bini aşkın üyesi ile yola devam etmektedir.

Yasamızda da belirtildiği gibi "Mühendislik ve mimarlık mesleği mensuplarının ortak gereksinmelerini karşılamak, mesleki etkinlikleri kolaylaştırmak, mesleğin genel yararlara uygun olarak gelişmesini sağlamak, meslek mensuplarının birbirleriyle ve halkla olan ilişkilerinde dürüstlüğü ve güveni hakim kılmak üzere, meslek disiplinini ve ahlakını korumak; kamunun ve ülkenin çıkarlarının korunmasında, yurdun doğal kaynaklarının bulunmasında, korunmasında ve işletilmesinde, çevre ve tarihi değerlerin ve kültürel mirasın korunmasında, tarımsal ve sınai üretimin artırılmasında, ülkenin sanatsal ve teknik kalkınmasında gerekli gördüğü tüm girişim ve etkinliklerde bulunmak" Birliğimizin amaçları arasındadır.

Birliğimizin amaçları arasında sayılan meslek disiplini ve ahlakının korunması ile hizmetlerin kamu ve ülke çıkarlarının korunması yönünde yürütülmesi için elbette kurallara ihtiyaç vardır ve bu kuralların dışındaki faaliyet ve davranışlara yönelik olarak da Disiplin Yönetmeliğimiz oluşturulmuştur. Disiplin Yönetmeliğimizin sağlıklı işletilebilmesi için onur kurullarımıza önemli görev düşmektedir.

Disiplin Yönetmeliğimiz;

Türkiye sınırları içinde mesleki etkinlikte bulunan mühendis ve mimarları kapsar. Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği‘ne bağlı Odalara üye olup da yurtdışında mesleki etkinlik gösteren ve Türkiye‘de bulunan yabancı uyruklu üyeler de bu Yönetmelik kapsamındadırlar.

6235 sayılı Kanunun 33‘üncü maddesi uyarınca Oda üyesi olmak zorunda olmayan meslek mensupları da Odaya kayıtlı meslek mensuplarının ödevleriyle yükümlü olduklarından, bir olay nedeniyle bağlı bulundukları kamu kurumlarınca disiplin soruşturması açılıp açılmaması ya da disiplin cezası alıp almaması bu Yönetmeliğe göre işlem yapılmasını engellemez.

Disiplin cezaları, meslek mensuplarının Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Kanununa, Tüzüğüne ya da Ana Yönetmeliğine, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Genel Kurul kararlarına, ilgili Odanın Tüzüğüne ya da Ana Yönetmeliğine, Genel Kurul kararlarına ya da Yönetmeliklerine aykırı hareketleri görülenlere, meslekle ilgili işlerde gerek kasten gerekse ihmal göstermek suretiyle maddi ya da manevi zarara neden olan, akdettiği sözleşmelere uymayan, meslek şeref ve haysiyetiyle bağdaşmayan hareketleri saptananlara verilir.

Suçların ve cezaların açık olması esastır. Hiç kimse aynı olaydan ötürü ikinci kez cezalandırılamaz.

Hakkında kovuşturma açılmış kişi, yöneltilen suçtan dolayı karar kesinleşene kadar Onur Kuruluna sevk edilmiş olmaktan ötürü suçlanamaz ve mesleğini uygulama konusunda herhangi bir kısıtlamaya tabi tutulamaz.

Değerli Arkadaşlar,

Disiplin suçları ve cezalar, soruşturmanın nasıl yürütüleceği, onur kurullarının çalışma yöntemi Disiplin Yönetmeliğimizde detaylı olarak tanımlanmıştır. Bugün burada bunları daha detaylı bir şekilde ele alacaksınız. Uygulamalar arasındaki farklılıkları, yeterince açık olmadığını düşündüğünüz noktaları tartışacaksınız. Daha demokratik, daha işlevsel, daha etkin bir TMMOB örgütlülüğünü bu beraber çalışma, beraber üretme anlayışıyla hep beraber yaratacağız.

Siz Yüksek Onur Kurulu ve Oda Onur Kurulu üyelerimize bu etkinlikte Yönetim Kurulumuz ile birlikte olduğunuz için, TMMOB‘nin ve Odalarımızın hukuk danışmanlarına, örgütümüzün avukatlarına da katkılarından dolayı ayrıca teşekkür ediyor, toplantımızın başarılı geçmesini diliyorum.

Okunma Sayısı: 296

Tüm Haberler »

 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME