KMO

BASINA VE KAMUOYUNA `8 MART DÜNYA EMEKÇİ KADINLAR GÜNÜ` KUTLU OLSUN.

    Yayına Giriş Tarihi: 07.03.2019  Güncellenme Zamanı: 08.03.2019 10:27:34  Yayınlayan Birim: GÜNEY ŞUBE  
 

`8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü” kadın haklarının kazanılmasında verilen mücadelenin simgeleştiği özel bir gün.

Kadınlar hayatın içinde daha çok yer almadıkça "başka bir dünya" mümkün olmayacaktır...

 

"8 MART DÜNYA EMEKÇİ KADINLAR GÜNÜ" KUTLU OLSUN

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü, 8 Mart 1857‘de ABD`nin New York kentinde 40.000 dokuma işçisinin daha iyi çalışma koşulları istemiyle bir tekstil fabrikasında greve gitmesiyle başladı. Polisin işçilere saldırması ve işçilerin fabrikaya kilitlenmesi, arkasından da çıkan yangında işçilerin fabrika önünde kurulan barikatlardan kaçamaması sonucunda çoğu kadın 129 işçi can verdi. New York`da yanarak ölen kadın tekstil işçilerinin anısına Clara Zetkin‘in önerisi ile 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlarına armağan edilmiştir. Daha insanca iş ve yaşam koşulları için hayatlarını kaybeden bu kadınlar, kadınların eşit ve özgür bir dünya taleplerini canlı tutmalarının temel dayanaklarından olmuştur. 8 Mart, oy hakkı, sendikalaşma ve eşit işe eşit ücret gibi taleplerle yola çıkan kadınların mücadelesinin bir ürünüdür.

8 Mart, Türkiye‘de ilk kez 8 Mart 1921‘de "Emekçi Kadınlar Günü" olarak kutlanmış; 1975‘de İlerici Kadınlar Derneği‘nin çabalarıyla sokaklara taşınmıştır. 1977‘de Birleşmiş Milletler ‘in 8 Mart‘ı "Dünya Kadınlar Günü" olarak kutlamaya karar vermesinden sonra; Türkiye‘de de 1980‘lerden başlayarak, özellikle 1990‘lardan bu yana 8 Mart farklı kadın örgütleri tarafından çok daha yaygın olarak kadın haklarının kazanılmasında verilen mücadelenin simgeleştiği özel bir gün olarak kutlanmaktadır.

Kadınlar ve çocuklar dünyanın her yerinde sömürüye en çok maruz kalan kesimlerdir. Kadınların ucuz iş gücü olarak çalıştırılması kapitalizmin ilk yıllarından bu yana devam etmektedir. İş hayatındaki bu eşitsizliğin yanı sıra kadınlar ev hayatında ve genel olarak toplumsal hayatın her alanında eşitsizlikle sarmalanmışlardır. Kadın geleneksel kültürden dolayı işte olduğu kadar evde de sömürülmekte ve ikinci sınıf insan yerine konmaktadır. Eğer New York`ta ayaklanan kadınlar örgütlenmenin önündeki engelleri, daha fazla çalışma saatini kabul edip bedel ödemeselerdi şu anda çalışma hayatındaki koşulların daha ağır olacağı bir gerçektir. Emekçi sınıflar, elde ettikleri kazanımları vicdanlarına, cesaretlerine ve rasyonel düşünmelerine borçludurlar. Her alanda egemen olmak isteyen sömürü düzeni;  evde, işte, okulda, sokakta kadınlar ve erkekler diye insani olmayan yapay ayrımlar yaratıp acımasız bir günlük hayat inşa ederek kadınlarımızı köleleştirmek üzere toplumsal hayattan soyutlamaya çalışmaktadır. Öyle ki eşine şiddet uygulayanların meşrulaştığı bir yaşam tarzı bize normal bir sıradanlıkla sunulmaktadır. Her gün, kadın işsizliği artmakta, kadınlar üretkenlikten uzaklaşmakta, en yakınlarından şiddete maruz kalmakta ve kadın cinayetleri hızla artmaktadır. Son 7 yılda öldürülen kadın sayısı yüzde 1400 artmış,  son 4 yılda tam 1480 kadın cinayete kurban gitmiştir.

Kadınlar baskı ve sömürü zincirini kırmak adına yalnızca 8 Mart‘da değil, her zaman eşitlik ve özgürlük mücadelesi için haykırmalı, haklarını aramalı ve haklarına sahip çıkmalıdır. Örgütlü mücadelenin önünün kesilmeye çalışıldığı bu dönemde kadınlarımız; sendikalar, meslek örgütleri ve demokratik kitle örgütleri ile birlikte bu haklı mücadelede yerini almalıdır. Egemen sınıfın çıkarlarına hizmet eden cinsiyet ayrımcılığı çözülmedikçe, kadınlar hayatın her alanında özgürce yer almadıkça, hayalini kurduğumuz, mücadelesini verdiğimiz "başka bir dünyayı yaratmak da mümkün değil.

TMMOB KİMYA MÜHENDİSLERİ ODASI GÜNEY BÖLGE ŞUBESİ YÖNETİM KURULU olarak, ülkemizde ve tüm dünyada kadınların hak ve taleplerini elde etme mücadelelerini destekliyor. Dünyada ve ülkemizde tüm kadınların "8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü" kutlu olsun diyoruz.

 

Ümit TÜRKMEN

Başkan

TMMOB 

KİMYA MÜHENDİSLERİ ODASI 

GÜNEY BÖLGE ŞUBESİ

 http://www.cukurovapress.com/kadinlar-hayatin-icinde-daha-cok-yer-almali/

 

 

Dosyalar

Medya 7/24 (207 KB) (14.03.2019 14:23:03)

Çukurova Press (95 KB) (14.03.2019 14:23:28)

PDF uzantılı Makale dosyalarını veya diğer Ek Dosyaları okuyabilmeniz için
Acrobat® Reader®'ın bilgisayarınızda yüklü olması gerekmektedir.
Acrobat® Reader® yüklemek için

Okunma Sayısı: 83

Güney Şube Kaynaklı Haberler »
Tüm Haberler »

 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME