KMO

`2.KİMYA VE KENEVİR SANAYİ ÇALIŞTAYI` DÜZENLENDİ.

    Yayına Giriş Tarihi: 10.04.2019  Güncellenme Zamanı: 10.04.2019 14:47:49  Yayınlayan Birim: ANKARA ŞUBE  
 

Güncellenme Zamanı: 10.04.2019 14:47:33

"Kenevir Malatya`nın ekonomik kaderini değiştirebilir"

 

TMMOB Kimya Mühendisleri Odası Malatya İl Temsilciliği, Malatya Ticaret ve Sanayi Odası, İnönü Üniversitesi ve Malatya Turgut Özal Üniversitesi işbirliğiyle "2.Kimya ve Kenevir Sanayi Çalıştayı" düzenlendi.

Programda Malatya‘da üretimi yasal hale gelen kenevir bitkisinin ekimi, yetiştirilmesi, sanayi ve ilaç sektöründe kullanımı ile ilgili bilgiler verildi.

 

TUTAR, KENEVİR HAKKINDA YAPILAN ÇALIŞMALARI ANLATTI

Kenevirin Malatya ekonomisine katkılarını vurgulayan Kimya Mühendisleri Odası Malatya Temsilcisi Murat Ali Tutar : " Bu işe bir yıl önce başladık. Bu süre içinde aşındırmadığımız yol ve çalmadığımız kapı kalmadı. İlimizde hali hazırda geçim kaynağı olarak kullandığımız ve Malatya‘mızın altını olarak dünyada tanınan kayısımızın yanı sıra katma değeri yüksek alternatif ürünler üretmeye mecbur haldeyiz. Kayısıya alternatif olarak keneviri nasıl ekebiliriz, bu noktada neler yapabiliriz konusunda çalışmalar yaptık.

 

"KONUNUN İSİM BABASI BÜLENT TÜFENKÇİ"

Bu anlamda 25.26 Dönem Gümrük ve Ticaret Bakanı, Ak Parti Malatya Milletvekili Bülent Tüfenkçi‘nin bizlere büyük katkıları oldu. Bu konunun isim babası Bülent Tüfenkçi‘dir. Çevremizden ‘Bunlar birer hayaldir. Bu gibi konularda konuşmak gereksizdir‘ gibi yorumlar aldık. Bu noktada Tüfenkçi ‘Her şey bir hayal ile başlar‘ diyerek destek oldu. Cumhurbaşkanımız son Malatya ziyaretinde ise " Malatya‘da bir Kimya Organize Sanayi için altyapı çalışmalarımızı başlattık. Kimya ve kenevir sanayinden çıkarılan ürünleri İskenderun Limanına ulaştırarak, dünyaya pazarlayacağız‘ diyerek bizleri umutlandırdı.

 

"MALATYA SADECE KAYISI İLE KALKINAMAZ"

"Malatya‘nın sadece kayısı ile gideceği yer belli. Bugün kayısıyı nasl değerlendirirseniz değerlendirin Malatya‘nın kalkınması için Kimya ve Kenevir Organize Sanayi kurmamız lazım. Kayseri ve Gaziantep illerinde olduğu gibi…"

 

MALATYA‘NN KADERİ DEĞİŞEBİLİR "Gitgide artan nüfus ve gelişen teknoloji ile beraber ihtiyaç duyulan hayat şartları bizleri sanayileşmeye ve üretime mecbur hale getirmektedir. Ülkemizde 2017 yılı istatistiklerine göre yaklaşık 150 Milyar dolarlık ihracat hacmine karşın 233 Milyar dolarlık ithalat gerçekleşmiştir. Ortalama 76 Milyar dolarlık bir cari açık veren ülke bütçemizde 25 Milyar Dolarlık cari açığın nedeni ise kimya sektörü ile alakalıdır. Doğu Anadolu bölgemiz ise 157 Milyar dolarlık ihracat hacminin sadece % 54‘nü yani yaklaşık 856 milyon dolarlık bir kısmını karşılamaktadır. Güneydoğu Anadolu Bölgesi ise bizden yaklaşık 10 kat fazla ihracat yaparken (8.619 Milyar $),yine en düşük ikinci ihracat rakamına sahip olan Karadeniz Bölgesi, bölgemizden yaklaşık 5 kat daha fazla(3.65 Milyar $) ihracat gerçekleştirmiştir. Rakamlar Açıkça göstermektedir ki İhracat ve üretim rakamlarında açık farkla son sırada olan Doğu Anadolu Bölgesi devletimiz tarafından pozitif bir ayrımcılıkla desteklenmelidir. Malatya ilimizde hali hazırda kurulu olan fakat çalıştırılmayan Malatya Şeker Fabrikası içerisinde yer alan etil alkol tesisi dâhil, kayısı çekirdeği kabuğundan aktif karbon üretimi, acı kayısı çekirdeğinden ilaç üretimi, kireç taşından kostik üretimi, kenevirden elyaf ve biç yakıt üretimi, çöp atıklarından sentez kimyasal üretimi gibi birçok kimyasal maddenin üretileceği bir; kimya organize sanayi kurulması şarttır. Kurulacak olan bu Kimya Organize Sanayi Bölgesi ile devletimiz bizzat kendi yapacağı yatırımlarla veya teşvik kapsamında belediyeler, özel şirketler vasıtası ile gerekli altyapı değerlendirmesi yapılarak dışa bağımlı olduğumuz kimyasalları ihraç etme durumuna gelerek bölgenin ve ilimizin kaderini değiştirme şansı elde etmiş olacağız. Bu kapsamda yapılacak olan fizibilite ve alt yapı çalışmalarına bir an önce başlanarak iş adamları derneklerinin, üniversitelerin, Mühendisler ve Mimarlar odaları ile Ticaret Sanayi Odalarının bir araya gelmesi sağlanmalıdır. Orta ölçekte yapılacak olan bu yatırımların maliyeti 500 ile 750 milyon lira civarında olup ülkemize katkısı besleyeceği sektörlerle beraber 2023 yılına kadar 4 milyar TL civarında olacaktır. Şu da unutulmamalıdır ki Kimya Organize Sanayi entegrasyonu teşvik ettiği için bu bölge gitgide büyüyerek yan dalları ekleyip orta doğuda bir merkez haline dönüşebilme şansını yakalayacaktır." Dedi.

TOPLANTIYA KATILANLAR

Ticaret ve Sanayi Odası 15 Temmuz Şehitleri Konferans Salonunda yapılan toplantı, saygı duruşu ve akabinde okunan İstaiklal Marşı ile başladı. Çalıştaya Dr. Yunus Önal, Dr. Özlem Altuntaş, Prof. Dr. Hakan Parlakpınar, Kimya Mühendisleri Odası Malatya Temsilcisi Murat Ali Tutar, Battalgazi ve Yeşilyurt Belediye Başkan Yardımcıları, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan ve Malatya Türk Ocakları Başkanı Nadir Günata katıldı.

Okunma Sayısı: 237

Ankara Şube Kaynaklı Haberler »
Tüm Haberler »

 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME