KMO

TEHLİKELİ KİMYASALLARIN YÖNETİMİ SEMPOZYUMU TAMAMLANDI

    Yayına Giriş Tarihi: 08.01.2009  Güncellenme Zamanı: 27.05.2013 14:58:21  Yayınlayan Birim: ANKARA ŞUBE  
 

Tehlikeli Kimyasalların Yönetimi Sempozyumu Tamamlandı

 Şubemiz tarafından 8-9 Ocak 2009 tarihlerinde Milli Kütüphane‘de gerçekleştirilen Tehlikeli Kimyasalların Yönetimi Sempozyumunun açılış konuşmaları Şube Başkanımızın yaptığı ilk konuşmanın ardından Petrol-İş Sendikası Ankara Şube Başkanı Sayın Mustafa ÖZGEN‘in, Odamız Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Mehmet BESLEME‘nin, TMMOB Yönetim Kurulu Üyemiz Sayın Alaeddin ARAS‘ın, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İSGÜM Müdürü Sayın Coşkun Demirci‘nin, Çevre ve Orman Bakanlığı Kimyasallar Daire Başkanı Abdurrahman ULUIRMAK‘ın, Sanayi Bakanlığı Sanayi Genel Müdürü Sayın Mesut GÜLCÜLER‘in açılış konuşmaları ile başlamıştır. EPDK Daire Başkanı ve MTA Genel Müdürünün de davetliler arasında bulunduğu Sempozyum toplamda 444 ın delege ve katılımcı ile izlenmiş olup 6 Oturum, Bir Panel ve 33 Bildiri ile tamamlanmıştır. Şube Başkanımız Sayın Müjdat AYDIN‘ın açılış konuşma metni aşağıdadır;

Sayın katılımcılar;

Tehlikeli Kimyasalların Yönetimi Sempozyumu ve Sergisine hoş geldiniz.

Tehlikeli kimyasallar dünyanın neresinde olursa olsun tehlikelidir. Bu tehlikelere rağmen insanoğlu, bunları kullanmak mecburiyetindedir. Ancak, kullanırken tehlikelerin bilinciyle hareket etmeleri, çevreye ve insana vereceği zararları azaltacaktır. Hatta bu zararları azaltmaktan daha öte, sıfıra indirmek, düzenlemelerin daha da ileriye götürülmesiyle sağlanmalıdır.

Ülkemizde tehlikeli kimyasallar konusunda düzenlenen birçok mevzuat bulunmaktadır. Bu düzenlemelerin üretim, ithalat, taşınma, depolama, ambalajlama, etiketleme ve kullanımındaki uygulamalarında birçok sorunlar bulunmaktadır. Bu sorunların tespiti ve çözümü tek tek değil, bütünsel yaklaşımla, yani tehlikeli kimyasalların yönetimi anlayışıyla yapılmalıdır. Bu bütünsel yaklaşım, tehlikeli bir kimyasalın ortaya çıktığı, üretildiği veya ülkemizde ithal edildiği andan itibaren kullanımına ve son olarak atık durumuna kadar olan tüm süreci kapsamalıdır.

Kimya Mühendisleri Odası, görevinin bilinci içerisinde bu bütünsel yaklaşımı sağlamaya yönelik ülkemizde ilk defa yapılan ve yararlı olacak bu sempozyumu düzenlemekten onur duymaktadır. Kimyasal maddelerin üretiminde, ithalatında, taşınmasında, depolanmasında, ambalajlanması, etiketlenmesi ve son kullanıcının bilinçlendirilmesine kadar geçen süreçte bilgili bir personelin görevli olması gereklidir. Bunun için 6269 Sayılı Kimyagerlik ve Kimya Mühendisliği Hakkında Kanun ve uygulama yönetmeliği gerekleri yapılarak, kimya hizmetleriyle kimya teknolojisi ve uygulamasına ilişkin işleri bulunan sınai işyerlerinde bu işlerle ilgili olarak sorumlu müdür bulundurulmalıdır. Gıda ve LPG ile ilgili mevzuatlarda sorumlu müdürlük müessesesi uygulamalarda yer almış olmasına rağmen, kimyasal maddelerle ilgili işyerlerinde ve işlerde mevzuatlarda sorumlu müdürlük müessesesi uygulamaları göz ardı edilmektedir. 

Değerli katılımcılar; tehlikeli kimyasalların zararlarını ortadan kaldırmak istiyorsak, bu konuda eğitilmiş kimya mühendislerinin görevlendirilmesi olmazsa olmazlarımızdandır. Kimya Mühendisleri Odası ve üyeleri, mesleklerinin bilinci içerisinde görevlerini yerine getirecek ve sağlıklı, güvenlikli işyerleriyle toplumun tehlikeli kimyasallardan zarar gelmesini önleyecektir.

Tehlikeli kimyasalların yönetiminde malzeme güvenlik bilgi formları, ilgililerin bilinçlendirilmesinde önemli bir yer tutmaktadır. Ancak, bu konuda mevzuat olmasına rağmen, uygulamada birçok eksiklikler bulunmaktadır. Örneğin kullanıcıların ihtiyaçlarına cevap verebilecek ulusal malzeme güvenlik bilgi formları bankası oluşturulmalıdır. Bu bankanın oluşturulmasına Kimya Mühendisleri Odası taliptir.

Bir başka konu ise, tehlikeli kimyasalların kara, deniz, hava ve demiryolu taşımacılığında gerekli mevzuatın oluşturulmasıdır. Sağlıklı ve güvenlikli toplum için bu kaçınılmazdır. Bu alanda mevzuat düzenlemeleri yapılmalı ve bir an önce uygulamaya sokulmalıdır.

Konuya ilişkin sorunlar bunlarla bitmemektedir. Konuya ilişkin eksiklikler, Sempozyum içerisinde 6 Oturum ve 30`dan fazla bildiri ile genişçe yer verilerek tartışılacaktır ve sorunlar ile çözüm önerileri getirilecektir. Bu amacın gerçekleştirilmesine katkısı bulunan tüm kurum ve kuruluşlara, akademisyenlerimize Kimya Mühendisleri Odası adına teşekkür ederim. Bu sempozyumun 2 yılda bir yeni gündemlerle, yine Kimya Mühendisleri Odası tarafından ve sizlerin de katılımıyla periyodik olarak yapılmasını arzu ediyoruz.

Hepinizi saygıyla selamlar, tehlikeli kimyasallar konusunda tespit edilecek sorunlara çözüm getirecek Tehlikeli Kimyasalların Yönetimi Sempozyumu ve Sergisinin başarılı geçmesini temenni ederiz.

 Müjdat AYDIN

TMMOB Kimya Mühendisleri Odası

Ankara Şube Yönetim Kurulu

Başkanı

Okunma Sayısı: 276

Ankara Şube Kaynaklı Haberler »
Tüm Haberler »

 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME