KMO

İVEDİK ARITMA TESİSİNİN KAPASİTESİ KMO`NUN MÜCADELESİ SONUCUNDA ARTIRILIYOR

    Yayına Giriş Tarihi: 27.12.2013  Güncellenme Zamanı: 27.12.2013 12:04:02  Yayınlayan Birim: ANKARA ŞUBE  
 

Güncellenme Zamanı: 27.12.2013 12:02:51

Sağlık Bakanlığı Ankara`nın şebeke suyunda her yıl kirlilik saptadı. Kimya Mühendisleri Odası kamuoyuna duyurdu. Yıllardır sudaki kirliliği inkar eden Ankara Büyükşehir Belediye başkanı sonunda İvedik Arıtma tesisinin yetersizliğini kabul etti.

Kimya Mühendisleri Odası (KMO) şebeke sularının kalitesini ve insan sağlığına olası olumsuz etkilerini incelemek üzere sürekli çalışmalar yürütmektedir. 5 Temmuz 2012 ve 27 Temmuz 2013 günlerinde yaptığımız açıklamalarla Ankara suyundaki alüminyum kirliliğini gündeme getirmiştik. Kirlilik Sağlık Bakanlığınca saptanmış ve kabul edilmişti. Ancak Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından inkar edilmişti.

27 Temmuz 2013 tarihli açıklamamızda şunları belirtmiştik:

"Kanımızca yaz aylarında artan su tüketimi nedeniyle içme suları, artıma tesisinde yeterli dinlendirme yapılmadan, şebekeye verilmektedir. İvedik Arıtma tesisinin kapasitesinin artırılması zorunlu bir ihtiyaç haline gelmiştir."

Kimya Mühendisleri Odası bu açıklamayı yaptığında Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı kirlilği inkar ederek Odamıza dava açacağını söylmişti. Aradan 5 ay geçmesine rağmen Odamıza açılan bir dava olmamıştır. Aksine Büyükşehir Belediyesi İvedik Arıtma Tesisinin kapasitesini %50 oranında artırmaya karar vermiştir. Bu kararda Odamızın etkili mücadelesinin payı büyüktür.

Ancak kapasite artışı yeterli değildir. Ankara Büyükşehir Belediyesince yapılan açıklamada İvedik arıtma tesisine Kesikköprü Barajından 3 adet ana isale hattı bağlantısı bulunduğu ifade edilmektedir. Oysa DSİ`nin 2005 yılında yaptırdığı Hirfanlı ve Kesikköprü baraj gölleri ve havzalarında kirlilik araştırmasında  Kızılırmak suyunun Ankara`ya uygun olmadığı saptanmıştır. Öte yandan İvedik arıtma tesisinin teknolojisi Kesikköprü suyunu arıtmaya elverişli değildir. DSİ‘nin, Odamızın ve konunun bütün uzmanlarının söylediği gibi Ankara‘nın yeterli ve kaliteli su ihtiyacı Işıklı-Gerede sisteminin hayata geçirilmesinden geçmektedir.

Başkenti yönetmek bilimsel bakış, kent duyarlılığı ve öngörü gerektirir. Yetersiz kapasitede olduğunu bile bile arıtma tesisini büyütmeyen Büyükşehir Belediyesi yönetiminin sorumluluğu ortadadır. Yurttaşlarımızın bu sorumluluğun gereğini takdir edecek bilinçte olduğuna inanyoruz.

Kamuoyuna saygıyla duyururuz.

TMMOB Kimya Mühendisleri Odası

Ankara Şubesi Yönetim Kurulu

Okunma Sayısı: 742

Ankara Şube Kaynaklı Basın Açıklamaları »
Tüm Basın Açıklamaları »

 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME