KMO

İSKİ VE İBB`YE SORUYORUZ: KADIKÖY KURBAĞALIDERE`DE NELER OLUYOR?

    Yayına Giriş Tarihi: 14.05.2016  Güncellenme Zamanı: 07.02.2018 16:28:46  Yayınlayan Birim: İSTANBUL ŞUBE  
 

Güncellenme Zamanı: 14.05.2016 15:05:39

Yıllardır ıslah çalışmaları mühendislik ilkeleri/etiği hiçe sayılarak, ilgili kurumların uyarıları dikkate alınmayarak sürdürülmüş ve Kurbağalıdere tüm çevreyi tehdit eden bir açık kanalizasyona dönüşmüştür. Islah çalışmasını yürüten İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ve İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi`nin (İSKİ) aşağıdaki soruların cevaplarını kamuoyu ile paylaşmasını bekliyoruz.

Şehircilik ilkeleri, çevre, doğa, insan, canlılar yani ekoloji hiçe sayılarak gerçekleştirilen çarpık, dere yatağında gerçekleştirilen kentleşme, yetersiz altyapı ve kentsel dönüşümle artan nüfusla birlikte Kadıköy için adeta bir kangren haline dönüşen Kurbağalıdere‘de 12 Mayıs 2016 Perşembe günü ıslah çalışması kapsamında dere tahliye tünelini boyarken Eser Topaç ve soyadını öğrenemediğimiz Halil isimli işçi ve ismini öğrenemediğimiz bir işçi tehlikeli atmosfere maruz kalıp etkilenerek fenalaştı. İşçilerden birinin sağlık durumu ciddiyetini hala korumakta. Kurtarma çalışması için gelen üç itfaiye eri de bu atmosferden etkilendiler. Aynı gün yürüyüş yapan Şule Işıl Dere, ıslah çalışmasına ait hafriyat kamyonun çarpması sonucu hayatını kaybetti. 

Meydana gelen bu olay hem ilgili kurumlar hem de meydana geliş şekli itibariyle ilk değildir. İBB‘ye bağlı birçok kuruluşta yakın zamanlarda iş cinayetleri meydana gelmiştir. 

Bu gibi olaylar medyada "metan gazından zehirlenme" olarak lanse edilse de metanın zehirleyici değil boğucu özelliğe sahip olduğunu biliyoruz. 

Ayrıca bu özelliğinden dolayı tehlikeli miktarda metan bulunan bir ortamda filtreli gaz maskelerinin hiçbir işe yaramayacağını da biliyoruz. 

Yıllardır ıslah çalışmaları mühendislik ilkeleri/etiği hiçe sayılarak, ilgili kurumların uyarıları dikkate alınmayarak sürdürülmüş ve Kurbağalıdere tüm çevreyi tehdit eden bir açık kanalizasyona dönüşmüştür.  Islah çalışmasını yürüten İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ve İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi‘nin (İSKİ) aşağıdaki soruların cevaplarını kamuoyu ile paylaşmasını bekliyoruz:

1- Tünel gibi kapalı alanlarda yapılan çalışmalarda, olası tüm boğulma ve zehirlenme riskleri değerlendirilmekte midir? Ortamda bulunabilecek tüm tehlikeli gazlar tespit edilmiş midir? 

2- Bu gazların (oksijen azlığı, metan, hidrojen sülfür, karbondioksit, karbon monoksit vb.) çalışma öncesinde ve çalışma esnasında ortam ölçümleri yapılmakta mıdır?

3- Bu gazların ortamdaki konsantrasyonunun azaltılması ve ortama yeterli oksijen sağlanması için yeterli ve uygun havalandırma sistemleri neden kullanılmamaktadır?

4- İşçilere, gerekli kişisel koruyucu donanımlar sağlanmış mıdır? 

5- Özellikle araç trafiği olan çalışma bölgelerinde alan güvenliği nasıl sağlanmaktadır? 

Hayati riski devam eden işçinin bir an önce sağlığına kavuşmasını temenni ediyor ve işçilerin hayatını hiçe sayarak yürütülen bu çalışmada sorumluların yargılanmasını, İBB ve İSKİ‘nin ıslah sorununun çözümünde konunun uzmanları, meslek örgütlerinin ve çevredeki mahalle örgütlenmelerinin de görüşünü alarak akılcı, ivedi adımlar atmasını talep ediyor, açılacak davanın ve konunun takipçisi olacağımızı kamuoyuna saygıyla duyuruyoruz. 

TMMOB Kimya Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi

Yönetim Kurulu

Okunma Sayısı: 368

İstanbul Şube Kaynaklı Basın Açıklamaları »
Tüm Basın Açıklamaları »

 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME