KMO

DEPREM, SEL VB DOĞAL AFETLER SONRASINDA KURULAN ÇADIR VE KONTEYNER ALANLARINDA OLUŞABİLECEK YANGIN, SEL RİSKLERİNE KARŞI ÖNLEMLER

    Yayına Giriş Tarihi: 06.05.2023  Güncellenme Zamanı: 06.05.2023 13:48:55  Yayınlayan Birim: GENEL MERKEZ  
 

Güncellenme Zamanı: 06.05.2023 13:48:49

Çadır kentlerde çıkan yangın ve sel sonrasında bu gibi alanların yer seçiminde tüm risklerin göz önüne alınarak seçilmelidir.

6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli 7,6 ve 7,3  şiddetindeki depremler ve 20 Şubat  2023 tarihinde Hatay merkezli 6,4 şiddetindeki deprem sonrasında 11 ildeki insanların Evsiz kalmışlardır. Devam eden artılar nedeniyle az hasarlı veya hasarsız olan evlerine girememektedirler.

Bu depremlerin ardından evlerini kaybeden yüzbinlerce insanın geçici olarak yaşayacakları çadır  kentler oluşturulmuştur. Kış mevsimi nedeniyle çadır kentler ve konteynerlerde çıkması olası olan yangınlara karşı alınan önlemler yetersiz kalmaktadır.

Binaların Yangından Korunması Hk. Yönetmeliğinde çadırlar ve konteynerler geçici konut olarak kullanılması gibi özel durumlarda uygulanabilecek yangın güvenlik önlemlerini içermemektedir.

Ancak Amerikan Ulusal Yangın Enstitüsü  (NFPA) 101 Tests başlığı altında çadırlar arasındaki güvenlik mesafesine çadır malzemelerinin yanıcılık özellikleri ile ilgili bilgiler yer almaktadır. Prefabrike evler gibi yapılar, karavanların yapında ve bunların kalıcı  veya geçici bir arada konumlandırma arazilerde alınması gereken önlemler belirtilmiştir..

Bu standartlarda yer alan önlemle sadece yangın güvenliği  ile sınırlı değildir. Ayni zamanda sel, fırtına ve depreme karşı alınacak önlemler dışında konteynerlerde ısıtma ve pişirme üniteleri ile mekanik, elektrik  tesisatları ve bacaklarda alınması gereken güvenlik  önlemlerine yer almaktadır.

Yakıt yakan cihazlar, elektrikli ısıtıcılar,  pişirme tüpleri ve sigara gibi tutuşmak kaynaklarının çadırlarda kullanımı yangın açısından daha risklidir. Bu bağlamda potansiyel tutuşmak kaynaklarının  ve elektrik ekipmanlarının çadırlarda kullanımında dikkatli olmalıdır.  Özellikle bu malzemeleri  tutuşturabilecek bu kaynaklar, elektrikli cihazlar dışarı çıkarılmalıdır. 

Konteynerlerde ısıtma gereksinimi için olası ise merkezi ısıtma  sisteminden üretilen sıcak sulu ısıtma sistemi tercih edilmelidir. Sıcak sulu sistem yok ise elektrikli ısıtıcılar  tercih  edilmelidir. Elektrik  tesisatlarının yalıtım malzemelerine temas etmemesine dikkat  edilmelidir. Kabloların sandviç panel duvarlardan geçiş noktalarında yangın oluşmasını  önleyecek detaylar oluşturulmalıdır.

Konteynerler ve çadırlarda  sobalar vb. Yakıt yakan cihazlar bulunması halinde  Binaların Yangından Korunması Hk. Yönetmeliği`n 58 maddesindeki kurallara uyulmalıdır. Soba altına metal, mermer vb. yanmaz soba altlığı konulmalıdır. Soba borçlarının geçiş noktalarında yangın oluşumunu  engelleyecek malzemeler ve detaylar olmalıdır. Baca yoksa soba borusu  saç konan pencereden  çıkarılıp sıcaktan 25 cm. Açikta ve 50 cm. Yüksekte  ve ucunda şapka kullanılmamalıdır. Boruların birleştiği yerlere çember ile sarılıp  tavana sabitlenerek devrilmesi önlenmelidir. 

Kullanım sırasında  soba kapaklarının açık bırakılmamalıdır. Soba yakınında odun, çıra, kibrit ,benzin, gaz yağı vb. Yanıcı  madde bulundurulmalıdır. Sobanın içindeki közler kapaklı mangallara alınmalıdır. 

Çadırlar ve konteynerlerde LPG tüplerinin kullanılması yerine elektrikli  cihazların tercih edilmelidir.  LPG yakan pişirme cihazlarının kullanılması halinde , tüp ile cihaz arasında,  bağlantı noktaları  kelepçe ile sıkılmış  150 cm. Uzunluğunda uygun hortumlar kullanılmamalıdır.  Tüplerin bağlantıları sabun köpüğü ile kontrol  edilmelidir. Boş LPG tüplerinin açıkta gün ışığına maruz bırakılmamalıdır. Tüpler dik konulmalıdır. Tüplerin işi kaynaklarından, gün ışığı almamasına dikkat edilmelidir.  Gaz kucağına karşı ortam sık sık  havalandırılmalıdır.

Çadır kentler ve konteynerlerde  aralarındaki mesafe 3 m. Mesafe  olmalıdır. İtfaiye müdahalesi gereken durumlarda acil durum planlaması içinde iç ulaşım yolları belirlenmelidir.  Yangın riskine karşı ilk müdahale esnasında kullanılması için çadır kentlerde ve konteynerlerde  kuru kimyevi tozlu yangın tüpleri, arabalı tüpler bulundurulmalıdır ve kullanım konusunda eğitim verilmelidir  

Dünyada mülteci kamplarında çıkan yangınlarda can kaybı olmuştur. Adıyaman`daki çadır  kentlerde çıkan yangın bu gibi yerleşim alanında doğru seçilmesi güvenlik uygulamalarının yapılması gerektiğini unutmamak gerekir. Yetkilileri bu konuya duyarlı olmasının gerekliliğini TMMOB Kimya Mühendisleri Odası olarak uyanmayı kamu yararına görev biliyoruz.

Saygılarımızla 

TMMOB KİMYA MÜHENDİSLERİ ODASI 

YÖNETİM KURULU A.

Zühal YAZICI

Okunma Sayısı: 124

Tüm Basın Açıklamaları »

 
Oda aidatlarınızı kredi kartınızla güvenli bir ortamda ödeyebilirsiniz.
ÜYE HAKLARI VE GÜVENLİ AİDAT ÖDEME